piątek, 21 października 2016

Kisiel malinowy

Kilka lat temu jednym z moich ulubionych deserów był kisiel, oczywiście z torebki. Dziś przygotowałam dla was przepis na jego zdecydowanie zdrowszą i bardzo prostą wersję.
Do przygotowania deseru potrzebujecie tylko soku owocowego i mąki ziemniaczanej.
Ja wybrałam domowy sok malinowy i zmieszałam go z wodą w stosunku 1:1, aby nie był zbyt słodki i z jednej szklanki płynu ugotowałam porcję kisielu.


Składniki na porcję:

  • szklanka soku malinowego (u mnie pół szklanki domowego soku i pół szklanki wody, aby nie był zbyt słodki)
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
W garnuszku zagotowujemy 3/4 szklanki soku. Natomiast w jego pozostałej części rozpuszczamy mąkę i dolewamy ją do gotującego się soku. Energicznie mieszamy, aż do ponownego zagotowania kisielu. 
Podajemy od razu lub po wystygnięciu.
Smacznego:)

7 komentarzy :

  1. Nigdy nie jadłam kisielu innego niż z proszku i ciągle mam plan jego przygotowania, ale w ogóle nie pamiętam :P Twój wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam :) Szczególnie, że za smakiem malin już tęsknimy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. O malinowy:) Dawno nie jadłam kisielku

    OdpowiedzUsuń
  4. Takie to łatwe, a ja nigdy nie robiłam domowej wersji;)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka