Ciasto, chociaż składa się z kilku warstw, jest dość proste, dlatego, że wykonujemy je tylko z jednego rodzaju ciasta. Jeśli nie przepadacie za dżemem wiśniowym, możecie wymienić go na inny, ale moim zdaniem właśnie ten pasuje najlepiej:)
Składniki na blachę o wymiarach 24x27cm:
- 600g mąka pszennej typ 650
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 400g masła
- 200g cukru pudru
- 4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru pudru
- 300g (słoiczek) dżemu wiśniowego
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i siekamy ją z masłem. Dodajemy przesiany cukier puder i żółtka. Zagniatamy ciasto, tylko do połączenia składników. Ciasto dzielimy na trzy części.
Pierwszą część wałkujemy na stolnicy i przekładamy ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy ją dżemem wiśniowym i wstawiamy do lodówki.
Do drugiej części dodajemy kakao i zagniatamy. Wkładamy ją i pozostałą, trzecią część do woreczków i do zamrażarki, aby stwardniały, przynajmniej na 30 minut.
Po tym czasie na blachę z pierwszą warstwą i dżemem trzemy na tarce ciasto z kakao.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do nich cukier i jeszcze przez chwilę miksujemy.
Białka wykładamy na starte, kakaowe ciasto i równomiernie je rozsmarowujemy.
Na białka, trzemy na tarce ostatnią część ciasta.
Ciasto pieczemy przez około godzinę w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Pycha, u nas w domu ciasto znane jest jest jako pleśniak i jest świetne :)
OdpowiedzUsuńpychota:)
OdpowiedzUsuńWydaje mi się, że kiedyś miałam okazję takie ciasto próbować. Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńWygląda super. Myślałam, że to jakaś odmiana makowca ;))
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Nigdy takiego nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ja najbardziej lubię z dżemem z czarnej porzeczki. Wypas!
OdpowiedzUsuń