Składniki na 5 porcji:
- 450g truskawek
- 500ml soku truskawkowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 450g rabarbaru
- 250ml śmietany 30%
- 2-3 łyżeczki cukru
Przygotowujemy galaretkę- żelatynę zalewamy gorącym sokiem i dokładnie mieszamy.
Truskawki myjemy i odszypułkowujemy. Następnie kroimy je w plastry lub ćwiartki i wrzucamy do ostudzonej galaretki. Około 2/3 galaretki z owocami wlewamy do pucharków, a resztę pozostawiamy w misce. Pucharki i miskę wstawiamy do lodówki.
Rabarbar obieramy i myjemy. Przecinamy go wzdłuż, a następnie kroimy na cienkie plasterki. Wrzucamy go do garnka, dolewamy nieco wody na dno i dusimy przez kilka- kilkanaście minut, aż zmięknie. Możemy go troszkę posłodzić, ale według mnie nie jest to konieczne, bo truskawki i śmietana są słodkie.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem.
Do pucharków, na stężałą galaretkę, nakładamy kolejno: ostudzony rabarbar, śmietanę, pozostałą galaretkę, śmietanę i znów galaretkę.
Deser podajemy od razu.
Smacznego:)
Na taki deser to bardzo chętnie wpadniemy do Ciebie a nie do kawiarni :D
OdpowiedzUsuńWięc zapraszam;)
UsuńWspaniałe truskawkowe pyszności (:
OdpowiedzUsuńCudowny, wiosenny deser! :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, a na pewno smakuje dużo lepiej niż w kawiarni :) Bardzo lubię połączenie śmietany z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńJa również uwielbiam to połączenie!:)
UsuńWspaniały deser, wygląda niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPiękne desery :) Zdecydowanie się pisze na porcje :)
OdpowiedzUsuń