Składniki na 8 sztuk:
- 1/2 szklanki mąki jęczmiennej*
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej
- 2/3 szklanki mleka
- 2/3 szklanki wody gazowanej
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju
- 3 paski czekolady
- łyżeczka cukru
- łyżka cukru waniliowego
*Ja użyłam zmielonych pełnoziarnistych płatków jęczmiennych. Mąkę jęczmienną możecie zastąpić pszenną.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej- czekoladę wkładamy do garnuszka, który umieszczamy w większym garnku z wodą, stawiamy go na palniku i podgrzewamy, aż do rozpuszczenia czekolady.
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy, mleko, wodę, jajka, olej i miksujemy ciasto na gładką masę. Połowę przelewamy do drugiej miski. Do jednej z nich dodajemy cukier waniliowy i ponownie miksujemy. Natomiast do drugiej miski wlewamy czekoladę i wsypujemy zwykły cukier. Ciasto miksujemy.
Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej, ewentualnie delikatnie natłuszczonej patelni.
Na patelnię wlewamy część jasnego ciasta i część ciemnego, tak, aby powstały dwukolorowe naleśniki.
Smacznego:)
Czy coś z czekoladą jest niedobre? xD Też byśmy wybrały gorzką!
OdpowiedzUsuńA no i to połączenie truskawek z czekoladą.... jeszcze śmietana by się przydała :P
Wszystko co czekoladowe smakuje wspaniale:)
UsuńŚmietana była w lodówce, szkoda, że o niej wtedy nie pomyślałam.
Czekolada i truskawki zawsze smakują świetnie! :)
OdpowiedzUsuńZastanawiam sie, czemu tak dawno nie smazylam juz nalesnikow... pycha! :)
OdpowiedzUsuńPycha. Uwielbiam takie naleśniki :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę w naleśnikach ;) Z truskawkami wyglądają przrpysznie i zapewne tak właśnie smskują ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam czekoladę w naleśnikach ;) Z truskawkami wyglądają przrpysznie i zapewne tak właśnie smskują ;)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie odmienione nalesniki :)
OdpowiedzUsuńPychotka, aż ślinka zaczyna mi cieknąć.. ;)
OdpowiedzUsuń