sobota, 27 czerwca 2015

Torcik biszkoptowy z musem rabarbarowym i galaretką z truskawkami

Po ponad tygodniowej przerwie od bloga wracam do was z przepisem na pyszny, letni torcik.
Jego podstawę stanowi pełnoziarnisty biszkopt. Między warstwami ciasta znajduje się mus rabarbarowy, który można zmodyfikować poprzez dodanie bananów w zamian za część rabarbaru. Przetestowałam obie opcje i każda z nich jest bardzo smaczna. Wierzchnia warstwa to po prostu truskawki i domowa galaretka.
Ciasto smakuje wspaniale. Jest lekkie, delikatnie kwaskowe za sprawą rabarbaru i słodkie, dzięki truskawkom.



Składniki:
ciasto:
  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • proszek do pieczenia
mus:
  • 300g rabarbaru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki wody
  • 3 łyżki cukru
ponadto:
  • 250ml soku truskawkowego
  • łyżeczka żelatyny
  • 200g truskawek
biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy cukier, stale ubijając. Dodajemy żółtka i ponownie miksujemy. Na koniec wsypujemy suche, przesiane składniki i delikatnie mieszamy je łyżką.
Ciasto przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.

mus rabarbarowy:
Rabarbar obieramy i myjemy. Kroimy go w kilkucentymetrowe kawałki i wrzucamy do garnka. Dolewamy do niego troszkę wody, wsypujemy cukier i gotujemy, aż rabarbar zmięknie.
Żelatynę zalewamy gorącą wodą i dokładnie mieszamy. Dodajemy ją do rabarbaru i dokładnie blendujemy, tak aby powstała gładka masa.
Rabarbar odstawiamy do przestygnięcia.

galaretka:
W międzyczasie przygotowujemy galaretkę- sok zagotowujemy, zdejmujemy go z palnika i rozpuszczamy w nim żelatynę. Gdy ostygnie, wstawiamy ją do lodówki, aby stężała.

wykonanie ciasta:
Biszkopt kroimy poziomo na dwa równe blaty.
Na pierwszy kładziemy większość musu i przykrywany drugą częścią biszkopta. Na wierzch rozsmarowujemy resztę rabarbaru, układamy truskawki i kładziemy lekko stężałą galaretkę.
Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Smacznego:)

3 komentarze :

  1. Wygląda bardzo smakowicie i lekko :) A ciasta z truskawkami to chyba moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłyśmy już biszkopty na wiele sposobów ale pełnoziarnistego jeszcze nie :D Ciacho musi smakować wyśmienicie bo tak własnie wygląda :) Słodko i przyjemnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pełnoziarnisty wydaję mi się być najbardziej oczywistym:P

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka