Składniki na 6 dużych bułek:
- 2 szklanki mąki orkiszowej do chleba
- szklanka mąki pszennej typ 650
- 2/3 szklanki mleka
- 2/3 szklanki wody
- pół szklanki słonecznika
- 25g drożdży
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
- łyżka bazylii
- łyżka majeranku
- łyżka oregano
- ser do posypania bułek
Przygotowujemy rozczyn- w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, i pozostawiamy go na 15-20 minut.
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy sól, słonecznik, bazylię, oregano, majeranek oraz ciepłą wodę i rozczyn. Ze składników wyrabiamy miękkie ciasto, które nie powinno kleić się do rąk. Odstawiamy je do podwojenia objętości.
Po tym czasie z ciasta formujemy rękami okrągłe bułki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem, i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Przed włożeniem bułek do piekarnika posypujemy je startym serem. Pieczemy je w 180C przez około 30 minut.
Smacznego:)
uwielbiam takie buły:D
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, ja także uwielbiam domowe pieczywo a już tak dawno nic nie upiekłam :/
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają, ja także uwielbiam domowe pieczywo a już tak dawno nic nie upiekłam :/
OdpowiedzUsuńSuper wyglądają :)
OdpowiedzUsuńWitam serdecznie,
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w konkursie- kuchnia w klimacie PRLu.
Do wygranie wiele ciekawych nagród :)
Zapraszam do wspólnej zabawy.
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2015/06/konkurs-kulinarny-kuchnia-w-klimacie.html
Pozdrawiam serdecznie,
Kaska
Super bułeczki, chętnie wypróbuję, bo aż ślinka cieknie na sam widok!
OdpowiedzUsuńNoooo wyglądają jak z piekarni! Musiały być pyszne z takimi składnikami :D
OdpowiedzUsuńŚwietne!
OdpowiedzUsuńCudne i jeszcze domowe mniam:)
OdpowiedzUsuńKarolinko, bułki to ostatnio mój główny wypiek. Wciąż wybieram nowe przepisy, by odkrywać kolejne smaki. Zatem i ten przepis muszę wypróbować. Zapowiada się pysznie :).
OdpowiedzUsuńTo wspaniale, że go wypróbujesz! Napisz później jak ci smakowały;)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, dodatki bardzo kuszące :)
OdpowiedzUsuń