W dzisiejszej wersji podałam go z dodatkiem kwaśnego rabarbaru, który przerobiłam na krem oraz ze świeżymi malinkami.
Składniki na 4 porcje:
pudding ryżowy:
- 100g ryżu arborio
- 1l mleka
- 4 łyżeczki cukru/ ksylitolu
- laska wanilii
- 450g rabarbaru
- 4 łyżeczki cukru/ ksylitolu
- + maliny do ozdobienia deseru
Do garnka wsypujemy ryż, wlewamy mleko, dodajemy cukier, laskę wanilii. Pudding gotujemy przez 60 minut, co jakiś czas mieszając. Po ugotowania, z ryżu, wyjmujemy laskę wanilii.
mus:
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze fragmenty. Wrzucamy go do garnka, zalewamy 1/4 szklanki wody, dodajemy cukier. Rabarbar gotujemy przez kilkanaście minut, aż zmięknie.
Po tym czasie blendujemy go na gładki mus.
wykonanie:
Do naczynek wkładamy pudding, na niego mus rabarbarowy. Gdy deser ostygnie wstawiamy go do lodówki na co najmniej godzinę.
Przed podaniem układamy na nim maliny.
Smacznego:)
ale pychota <3 wszystko co ma rabarbar w składzie biorę w ciemno! :D
OdpowiedzUsuńWygląda na gęsty i gładki - oh, ah! :D
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny :)
Wygląda super ;) Też lubię do tego rodzaju dań wykorzystywać ryż arborio, ale z ryżem brązowym czy parboiled smakuje mi równie dobrze ;) A mus rabarbarowy wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńJa właśnie wolę arborio niż brązowy, ale to rzecz gustu. Z parboiled jeszcze nie miałam okazji robić puddingu;)
UsuńWygląda wspaniale. Musze wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńRyż biały zwykły już kiedyś miksowałyśmy na krem do tortu i był pyszny. Nie wiedziałyśmy, że jest taka odmiana jak arborio :) W każdym bądź razie połączenie kremu ryżowego i rabarbaru jest dobrym pomysłem :)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny pomysł z tym ryżem i rabarbar....
OdpowiedzUsuńSuper zdrowy deser. Bardzo mi się podoba!
OdpowiedzUsuń