Zupy krem to temat rzeka. Chociaż na moim blogu jest ich niewiele, to wierzcie mi, przygotowuję ich naprawdę sporo. Ilość kombinacji smaków jest niezliczona i chociaż moją ulubioną zupą jest ta z dodatkiem pora, to stale próbuję nowych połączeń. Dzisiaj główną rolę odgrywa kalafior- jedno z niewielu warzyw, które jadłam kilka lat temu. Oprócz niego, aby nieco zagęścić krem, dorzuciłam też soczewicę. Bardzo ważne jest odpowiednie przyprawienie. W przypadku tego typu zupek, robionych na rosole, dodaję do niech jedynie pieprz czarny i ziołowy oraz sól- to wystarczy.
Składniki:
- 900ml rosołu
- główka kalafiora (800g)
- 100g soczewicy
- pietruszka
- nieduży kawałek selera
- sól, pieprz ziołowy i czarny
Odkrawamy liście kalafiora, resztę dzielimy na mniejsze części i myjemy. Selera i pietruszkę obieramy, myjemy i kroimy w plastry.
Do garnka z rosołem wsypujemy soczewicę i dodajemy warzywa. Gotujemy je przez 10 minut. Po tym czasie zupę blendujemy na gładki krem, próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Krem możemy ozdobić koperkiem, pietruszką albo szczypiorkiem.
Smacznego:)
Bardzo lubię kalafior, a więc i wszystkie zupy z niego! Super pomysł na obiad i kolację!
OdpowiedzUsuńMniam, pyszności! Zjadło by się miseczkę :D
OdpowiedzUsuńRewelacja! Ja kiedyś połączyłam kalafiora i pieczarki i wyszedł z tego pyszny krem!
OdpowiedzUsuńKalafiora lubimy głównie w takiej postaci :) Zupa musi być smaczna z takimi składnikami :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pyszną zupkę krem :-)
OdpowiedzUsuńWyśmienicie się prezentuje, kalafior to pyszne warzywo, dlatego chętnie taki krem spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńZupy krem uwielbiam, a z kalafiora to jedna z moich ulubionych wersji :) Twoja wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńZupy krem uwielbiam, a z kalafiora to jedna z moich ulubionych wersji :) Twoja wygląda przepysznie ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką konsystencję, na pewno zasmakowałaby mi! :D
OdpowiedzUsuń