wtorek, 17 listopada 2015

Tarta francuska ze szpinakiem

Dziś mam dla was przepis na bardzo ciepło przyjętą przez moją rodzinkę tartę francuską ze szpinakiem. Jej wykonanie jest dość pracochłonne, zwłaszcza ciasto. Jednak efekt końcowy wynagradza czas spędzony w kuchni. Szczerze mówiąc, tarta smakuje fenomenalnie. Składa się z niewielkiej ilości podstawowych składników, ale odpowiednie doprawienie i ciekawa struktura ciasta, sprawiają, że ma ona to "coś".
Tarta świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Z powodzeniem można przechowywać ją w lodówce przez kilka dni, a później ewentualnie odgrzewać w mikrofalówce.


Składniki:
ciasto francuskie (przepis pochodzi z książki Gordona Ramsay'a "Desery")
  • 80g mąki pszennej typ 650
  • 80g masła
  • 60ml zimnej wody
  • 1/3 łyżeczki soli
nadzienie:
  • 400g szpinaku
  • 100g sera żółtego
  • 3 jajka
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz ziołowy
  • sól 
  • pieprz
ciasto francuskie:
Odkładamy 10g mąki, a resztę przesiewamy z solą do miski i rozcieramy z 10g masła, aż powstaną okruchy. Wlewamy strumyczkiem wodę i zarabiamy ciasto. Wkładamy je do folii spożywczej i umieszczamy w lodówce.
Pozostałe masło wkładamy w arkusz papieru do pieczenia, podsypujemy pozostałą mąką i wałkujemy przez papier na niewielki prostokąt. Chłodzimy je w lodówce przez 20 minut. (W tym momencie zaczynamy robić nadzienie)
Ciasto wałkujemy na prostokąt niewiele większy od naszego masła. Władamy je, zginamy ciasto na pół i dokładnie sklejamy, tak, aby masło nie wydostało się na zewnątrz.
Ciasto wałkujemy tylko w jednym kierunku, żeby było 3 razy dłuższe. Następnie składamy je na trzy, do otrzymania wyjściowej wielości. Ciasto obracamy o ćwierć obrotu, wałkujemy i składamy, tak jak wcześniej. Chłodzimy przez 20 minut. Wałujemy, składamy i znów wkładamy do lodówki.

nadzienie:
Na patelni rozgrzewamy niewielka ilość oleju. Podsmażamy na nim obraną i drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez prasę czosnek. Dodajemy szpinak. Gdy się rozmrozi doprawiamy go solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Na patelnię dorzucamy starty na tarce ser żółty. Mieszamy, aż do rozpuszczenia. Zostawiamy do ostygnięcia.
Jajka ubijamy na delikatną pianę, dodajemy szpinak i krótko miksujemy.

wykonanie:
Formę na tartę smarujemy niewielką ilością masła i podsypujemy mąką, nadmiar strzepujemy.
Ciasto wałkujemy na kształt blachy i wkładamy je do niej. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia, obciążnik (np. cuchy ryż) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10 minut. Zdejmujemy papier z ryżem i pieczemy przez kolejne 5-8 minut, na złocisty kolor.
Na podpieczony spód wlewamy masę szpinakową i całość zapiekamy przez 25 minut.
Smacznego:)

7 komentarzy :

  1. Fajnie wygląda i aż chce się zjeść, ale chyba wybrałabym do szpinaku fetę albo ser ricotta chętniej niż ser żółty. Ciekawa jestem tego Twojego połączenia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam francuską kuchnię - idealny posiłek jak dla mnie <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie i mam wrażenie, że wszystko co jest zielone smakuje lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  4. ciekawe połączenie, u mnie szpinak zazwyczaj jest w parze z fetą, z żółtym jeszcze nie próbowałam :) ale wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. No poleciałaś po bandzie :D Nas zielony przyciąga ale pewnie sporo osób odrzuca xD
    Tarta super się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm szpinakowe pyszności, wygląda naprawdę bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kocham szpinak, koniecznie muszę przetestować przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka