Składniki na 4 porcje:
budyń:
- 500ml mleka
- 3 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki cukru waniliowego
- łyżka kakao
- 200ml soku jagodowego
- łyżeczka żelatyny
- 4 łyżki mrożonych malin
- 4 łyżki mrożonych jagód
Budyń:
Do garnka wlewamy 400ml mleka. Zagotowujemy je razem z cukrem.
W szklance mieszamy pozostałe mleko z mąką. Dodajemy je do gotującego się w garnku mleka. Mieszamy, aż budyń zgęstnieje i ponownie zacznie się gotować. Zdejmujemy go z palnika i odkładamy do miseczki 4 łyżki budyniu. Do reszty dodajemy kakao, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.
Gotowy budyń kakaowy przekładamy do pucharków, a na niego pozostały jasny.
Galaretka:
Sok jagodowy wlewamy do garnka i zagotowujemy. Zdejmujemy go z palnika i dodajemy żelatynę. Bardzo dokładnie rozpuszczamy ją w soku. Galaretkę pozostawiamy do wystygnięcia.
Na wcześniej przygotowany budyń kładziemy owoce i wylewamy na nie ostudzoną galaretkę.
Deser wstawiamy do lodówki. Podajemy gdy galaretka stężeje.
Smacznego:)
I jedno i drugie baardzo lubię, ale jak do tej pory nie połączyłam ich razem ;) Deser pięknie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńGalaretki nie lubię, ale taki budyń to bym chętnie zjadła - wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńGalaretki nie lubię, ale taki budyń to bym chętnie zjadła - wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBudyń i galaretka zawsze występują osobno ale właściwie dlaczego by ich nie połączyć? Szczególnie w takich wersjach smakowych :)
OdpowiedzUsuńUroczy deserek, chętnie zjadłabym :)
OdpowiedzUsuń