Składniki na 4 grube gofry:
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
- 2 łyżki cukru pomarańczowego
- łyżka maku
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 200ml soku pomarańczowego (z 2 pomarańczy)
- jajko
Białko ubijamy w misce na sztywną pianę.
Do drugiej miski przesiewamy maki, dodajemy cukier, mak, proszek do pieczenia, sok pomarańczowy, żółtko. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite białko i mieszamy je z ciastem.
Gofry pieczemy w nagrzanej, delikatnie natłuszczonej gofrownicy. Czas pieczenia zależy od mocy urządzenia. Moim gofrom, przy 1200W, wystarczyło 6 minut.
Smacznego:)
Wspaniałe gofry:)
OdpowiedzUsuńCudowne. To ja poproszę takie na drugie śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńCudowne. To ja poproszę takie na drugie śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńSok pomarańczowy mi do gofrów nie pasuje, ale wypiłabym taki jedząc zwykłe gofry z czekoladą :D
OdpowiedzUsuńA całość wygląda świetnie ;)
Hmm, wyśmienite :>
OdpowiedzUsuńLubimy gofry z makiem :) W ogóle mak akceptujemy we wszystkim :D
OdpowiedzUsuńGofry uwielbiam. Śniadanie - bajka:)
OdpowiedzUsuń