czwartek, 31 marca 2016

Gofry pomarańczowe z makiem

Sezon na cytrusy niestety dobiega końca, więc korzystając z ostatnich smacznych pomarańczy postanowiłam upiec gofry. Ciasto przygotowałam na bazie mąki pszennej pełnoziarnistej i oczyszczonej oraz soku wyciśniętego ze świeżych pomarańczy. Do smaku dodałam również cukier pomarańczowy i mak. Gofry wyszły naprawdę wspaniale. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Świetnie pasuje do nich serek ricotta, czekolada i dżem domowej roboty.



Składniki na 4 grube gofry:
  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 2 łyżki cukru pomarańczowego
  • łyżka maku
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200ml soku pomarańczowego (z 2 pomarańczy)
  • jajko
Białko ubijamy w misce na sztywną pianę.
Do drugiej miski przesiewamy maki, dodajemy cukier, mak, proszek do pieczenia, sok pomarańczowy, żółtko. Dokładnie mieszamy. Dodajemy ubite białko i mieszamy je z ciastem.
Gofry pieczemy w nagrzanej, delikatnie natłuszczonej gofrownicy. Czas pieczenia zależy od mocy urządzenia. Moim gofrom, przy 1200W, wystarczyło 6 minut.
Smacznego:)

7 komentarzy :

  1. Cudowne. To ja poproszę takie na drugie śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne. To ja poproszę takie na drugie śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sok pomarańczowy mi do gofrów nie pasuje, ale wypiłabym taki jedząc zwykłe gofry z czekoladą :D
    A całość wygląda świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubimy gofry z makiem :) W ogóle mak akceptujemy we wszystkim :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Gofry uwielbiam. Śniadanie - bajka:)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka