środa, 16 marca 2016

Makaron szpinakowy z kurczakiem w sosie pieczarkowym

O tym, że szpinak ma wiele zastosować chyba zdążyliście się już przekonać. Na blogu pojawiły się już szpinakowe naleśniki, placuszki, tarta, kluseczki, gnocchi, quesadilla, a nawet owsianka. Natomiast dziś mam dla was przepis  na zieleniutki makaron z kurczakiem z piekarnika i śmietanowym sosem pieczarkowym. Przygotowanie takiego obiadku pochłania sporo czasu. Oczywiście najwięcej zajmuje zrobienie makaronu. Jednak ma on pyszny, niepowtarzalny smak i naprawdę watro poświęcić dla niego kawałek popołudnia;).



Składniki na 4 porcje
makaron:
  • 200g mąki pszennej typ 650
  • 100g szpinaku mrożonego lub świeżego
  • jajo
  • łyżeczka soli
mięso:
  • 2 filety z kurczaka
  • kurkuma
  • papryka słodka i ostra 
  • sól
  • pieprz
  • 3 ząbki czosnku
sos pieczarkowy
  • 400ml rosołu*
  • 250 ml śmietany 18%
  • 400g pieczarek
  • cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
makaron:
Jeśli używamy mrożonego szpinaku, najpierw podsmażamy go na suchej patelni, aby się rozmroził. Natomiast świeży szpinak należy umyć, osuszyć i bardzo drobno pokroić, a następnie podsmażyć na patelni.
Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, dodajemy sól i ostudzony szpinak. Zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i pozostawiamy na pół godziny. 
Po tym czasie ciasto dzielimy na kilka części i wałkujemy je cienko w maszynce do makaronu (w razie potrzeby możemy posypywać je mąką), a następnie przy jej pomocy kroimy je na paski. Jeśli nie mamy maszynki, to ciasto możemy rozwałkować wałkiem i pokroić nożem.
Makaron wrzucamy do garnka z wrzącą wodą i gotujemy przez około 5 minut.
mięso:
Filety dokładnie myjemy i oczyszczamy. Przyprawiamy je solą, pieprzem, kurkumą, papryką słodką i ostrą oraz obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso wkładamy do rękawa do pieczenia i zamykamy go z obu stron klipsami. 
Filety pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
sos pieczarkowy:
Pieczarki obieramy i myjemy. Kroimy je w plastry. 
Cebulę obieramy i siekamy w drobną kosteczkę. Podsmażamy ją na patelni, na maśle. Po chwili dodajemy do niej pieczarki. Podsmażamy je przez kilkanaście minut, aby zmiękły. Następnie dolewamy do nich rosół. Gdy się zagotuję dolewamy również śmietanę i energicznie mieszamy.
Sos gotujemy tak długo, aż zgęstnieje. Powinien być gotowy po kilkunastu minutach.
podanie:
Na talerz nakładamy porcję makaronu, mięso pokrojone w plastry i sos pieczarkowy.
Smacznego:)

4 komentarze :

  1. Zjadłabym taki makaron z tym sosem, bez mięsa - wygląda niesamowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uuuu zielony makaron :D Do tej pory u nas były sosy w tym kolorze ale makaron jeszcze nie :D Świetnie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię makaron szpinakowy, ale nie chce mi się robić i kupuję gotowy. Brawo za chęci, bo domowy na pewno smaczniejszy :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka