Do placuszków jagodowych świetnie pasuje słodki banan, serek ricotta i miód lub syrop klonowy.
Składniki na 20 sztuk:
- 80g mąki ryżowej*
- 80g mąki pszennej pełnoziarnistej
- łyżka cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka mleka
- 100g jagód*
- jajko
*Można zastąpić ją pełnoziarnistą pszenną.
*Ja użyłam jagód ze słoiczka, ale możecie zastąpić je mrożonymi lub świeżymi.
Białko ubijamy w misce na sztywną pianę.
Do drugiej miski przesiewamy mąki. Dodajemy cukier, żółtko, proszek do pieczenia, mleko i jagody. Mieszamy łyżką, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Do ciasta dodajemy ubite białko i mieszamy tylko do połączenia składników.
Patelnię z niewielką ilością tłuszczu rozgrzewamy. Nakładamy po łyżce ciasta na jednego placuszka. Smażymy z obu stron.
Smacznego:)
Mniam pyszne. Poproszę takie na drugie śniadanie :-)
OdpowiedzUsuńIdealne na leniwe śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPyszne
OdpowiedzUsuńPyszne
OdpowiedzUsuńA do nich dobra kawa i śniadanie idealne :D mniam
OdpowiedzUsuńCudowne! Wyglądają na takie pulchne i smaczne. Żeby tylko ktoś je dla mnie zrobił na śniadanie...
OdpowiedzUsuńPrzecudowne :)
OdpowiedzUsuńPlacki z jagodami najbardziej lubię jeść z dodatkiem syropu klonowego :)