środa, 23 marca 2016

Placuszki jagodowe

Dziś mam dla was przepis na kolejną śniadaniową propozycję- placuszki jagodowe. Są one mięciutkie, delikatnie słodkie i oczywiście mają śliczny, fioletowy kolor od jagód. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i jest bardzo proste.
Do placuszków jagodowych świetnie pasuje słodki banan, serek ricotta i miód lub syrop klonowy.




Składniki na 20  sztuk:
  • 80g mąki ryżowej*
  • 80g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka mleka
  • 100g jagód*
  • jajko
*Można zastąpić ją pełnoziarnistą pszenną.
*Ja użyłam jagód ze słoiczka, ale możecie zastąpić je mrożonymi lub świeżymi.

Białko ubijamy w misce na sztywną pianę.
Do drugiej miski przesiewamy mąki. Dodajemy cukier, żółtko, proszek do pieczenia, mleko i jagody. Mieszamy łyżką, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Do ciasta dodajemy ubite białko i mieszamy tylko do połączenia składników.
Patelnię z niewielką ilością tłuszczu rozgrzewamy. Nakładamy po łyżce ciasta na jednego placuszka. Smażymy z obu stron.
Smacznego:)

7 komentarzy :

  1. Mniam pyszne. Poproszę takie na drugie śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. A do nich dobra kawa i śniadanie idealne :D mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne! Wyglądają na takie pulchne i smaczne. Żeby tylko ktoś je dla mnie zrobił na śniadanie...

    OdpowiedzUsuń
  4. Przecudowne :)
    Placki z jagodami najbardziej lubię jeść z dodatkiem syropu klonowego :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka