Dziś mam dla was przepis na jedne z lepszych jakie piekłam- jagodowe z migdałami. Jagody nadają ciastu wspaniałą wilgotność i kolor, a migdały chrupkość.
Składniki na 12 sztuk:
składniki suche:
- 150g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 100g mąki pszennej typ 650
- 100g brązowego cukru
- 50g migdałów w platkach
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250ml mleka
- 50ml oleju
- 2 jajka
- 150g jagód ze słoiczka, mrożonych lub świeżych
Składniki mokre mieszamy łyżką w jednej misce, a mokre w drugiej. Składniki mokre dodajemy do suchych i mieszamy tylko do połączenia.
Ciasto nakładamy do silikonowych papilotek lub papierowych włożonych do metalowych foremek. Powinno ono stanowić 3/4 wysokości papilotki.
Muffinki pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180C.
Smacznego:)
Wyglądją pysznie :) mniam
OdpowiedzUsuńMuffiny pyszne :)i pięknie wyrośnięte
OdpowiedzUsuńPycha, dawno nie jadłem. Muszę kiedyś zrobić. :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie upiecz, bo muffinki są wyborne:)
UsuńJagody? A mamusiu... od dawna marzymy już o truskawkach a teraz nam przejdzie na jagody xD
OdpowiedzUsuńMuffiny pięknie urosły :)
Hehe, o truskawkach też marzę, ale narazie muszę zadowolić się mrożonymi:D
UsuńMuffiny uwielbia chyba każdy! Jagody i migdały to świetne dodatki :)
OdpowiedzUsuńMuffinki wyglądają przepyszne i na pewno takie są - jagody to mój ulubiony muffinkowy dodatek ;) A do tego masz śliczne papilotki ;)
OdpowiedzUsuń