czwartek, 24 marca 2016

Muffiny cytrynowe

Nie wiem jak wam, ale mi wszelkie cytrynowe wypieki kojarzą się ze Świętami Wielkanocnymi. Dlatego też, na blogu nie mogło zabraknąć tych pysznych muffinek. Świetnie nadadzą się jeśli pieczenie słodkości zostawiacie na ostatnią chwilę, albo nie lubicie przesiadywać w kuchni, bo ich zrobienie zajmuje dosłownie kilkanaście minut i nie wymaga wielkich umiejętności.
Muffiny oczywiście najlepiej smakują świeżutkie, jeszcze ciepłe i drugiego dnia. Później tracą świeżość i nie są już tak wyborne.


Składniki na 12 sztuk:
  • szklanka mąki ryżowej*
  • szklanka mąki pszennej typ 650
  • 2/3 szklanki cukru trzcinowego nierafinowanego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 60g rozpuszczonego masła
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
*Można zastąpić ją pszenną pełnoziarnistą lub pszenną typ 650.

W jednej misce mieszamy składniki suche (mąka, cukier, skórka z cytryny, proszek do pieczenia),  
a w drugiej misce mokre (mleko, jajka, masło, sok z cytryny). Składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.
Foremki na muffiny napełniamy ciastem do 3/4 wysokości.
Muffiny pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)

6 komentarzy :

  1. Akurat nie przepadam za cytrynowymi wypiekami, ale muffinki wyglądają cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Perfekcyjne na wigiliny stół :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe, moje ukochane smaki :-) życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Akurat cytrynka u nas średnio wskazana jest w wypiekach ale musimy przyznać, że na święta miewamy na takie wypieki ochotę :) Pięknie wyglądają.
    Radosnych i spokojnych świąt!!! :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka