Składniki na 3 porcje:
- 300g wiśni*
- łyżeczka pektyny
- 300g ricotty
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 6 kruchych ciastek
Do garnka wrzucamy wiśnie, dolewamy niewielką ilośc wody- około 1/4 szklanki i dosypujemy pektynę. Całość dokładnie mieszamy, a następnie gotujemy przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Gotowe wiśnie przekładamy do pucharków lub szklanek. Pozostawiamy je do wystygnięcia, a później wstawiamy do lodówki, do stężenia.
Ricottę mieszamy z cukrem waniliowym i nakładamy na gotowe wiśnie. Wierzch ozdabiamy pokruszonymi ciasteczkami. Podajemy od razu.
Smacznego:)
Uwielbiamy kruszyć ciastka do deserów! Czasem szkoda ich kształtu ale zawsze wzbogacają małe co nieco :D Zapraszamy do nas na jadalnego zająca!!! :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie warstwowe desery, w których każdą warstwę można jeść oddzielnie :)
OdpowiedzUsuńBiorę cały pucharek :D Wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń