Swoje ciacha ozdobiłam stempelkiem domowej roboty. Inspiracją do jego przygotowania był ten wpis. Jeśli nie posiadacie stempelka i nie chce się wam go robić ani kupować, to użyjcie foremek do wykrawania o ciekawych kształtach, albo po prostu zróbcie okrągłe ciasteczka od szklanki. I tak wyjdą pyszne;P
Składniki na 35 sztuk:
- 200g masła, zimnego
- 200g mąki ryżowej
- 200g mąki pszennej typ 650
- 75g cukru pudru
- jajko
- opcjonalnie: czubata łyżka kakao lub cukru waniliowego
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy cukier, jajko i ewentualnie kakao lub cukier waniliowy. Zimne masło kroimy w nieduże kostki. Dorzucamy je do miski i szybko zagniatamy gładkie ciasto.
Zawijamy je w folie spożywczą i schładzamy w lodówce przez co najmniej godzinę. Ciasto może leżakować w lodówce nawet dzień czy dwa.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na stolnicy, delikatnie podsypując je mąką, na grubość 4mm. Wycinamy z niego kółka i odciskamy na nich napis stempelkiem. Jeśli nie posiadacie stempla, to po prostu użyjcie foremek do wykrawania o ciekawych kształtach. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 200C na 10 minut.
Smacznego:)
Dawno mnie tutaj nie było, widzę nowy szablon, dużo smacznych przepisów i super zdjęcia, tak trzymaj ;)
OdpowiedzUsuńBaardzo lubię kruche ciasteczka, a te jeszcze tak ładnie się prezentują. Z tym stempelkiem fajny pomysł!
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie i tak niecodziennie :) I widać, że są kruchutkie :)
OdpowiedzUsuńPomysł na stempel genialny :D Ciasteczka wyglądają uroczo i bardzo profesjonalnie :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym je pochrupała :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł z dwoma kolorami :>
OdpowiedzUsuń