niedziela, 13 marca 2016

Placuszki ze szpinakiem na słodko

Od jakiegoś czasu szpinak jem bardzo często. Zazwyczaj piję go w koktajlu, ale zdarza mi się też przygotować coś bardziej wymagającego. Parę dni temu na blogu pojawił się przepis na kluski, a dziś mam dla was słodkie placuszki. Wbrew pozorom szpinak w takim połączeniu smakuje świetnie.
Do placuszków doskonale pasuje soczyste kiwi i syrop klonowy. Jak dla mnie jest to śniadanie idealne.




Składniki na 4 porcje:
  • 130g rozmrożonego szpinaku
  • 75g mąki sojowej*
  • 75g mąki pszennej typ 650
  • 4 łyżeczki brązowego cukru*
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • proszek do pieczenia
*Można zastąpić ją na przykład pszenną pełnoziarnistą.
*Jeśli używacie białego, to dodajcie 3 łyżeczki.

Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, cukier, żółtka i mleko. Miksujemy. Do masy dodajemy ubite białka i całość mieszamy łyżką.
Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, delikatnie natłuszczonej.
Smacznego:)

14 komentarzy :

  1. Uwielbiam szpinak! U mnie też dzisiaj w wersji słodkiej. Ale placuszki zawsze robiłam wytrawne. Musze spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja za szpinakiem średnio przepadam, ale myślę, że w takiej formie dałoby radę go przemycić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kto by pomyślał, że szpinak jest tak uniwersalny :) Lubimy go i w wersji wytrawnej i na słodko :) Placuszki z kiwi wyglądają pięknie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Według mnie, szpinak spokojnie może konkurować o miano najbardziej uniwersalnego warzywa z burakiem:D

      Usuń
  4. Taka prostota dodatków przemawia do mnie bardzo! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiem, czy jadłam kiedykolwiek placki ze szpinakiem, ale wyglądają bardzo apetycznie i coś mi mówi, że do takiego zestawienia pasowałby jeszcze banan :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, banan pasowałby idealnie, ale u mnie jest to dość oklepane połączenie, bo często piję go w koktajlu ze szpinakiem, a chciałam małej odmiany:D

      Usuń
  6. Bardzo ciekawy przepis i sposób podania. Jestem pewna, że są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno nie jadłem placuszków, ba, dawno nie jadłem naleśników! Szpinaku nie lubię, ble. :D
    W wolnej chwili zapraszam na moje blogi. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam szpinak! Jem bardzo często :) Piękne te placuszki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetne, chętnie bym porwała kilka sztuk :D

    OdpowiedzUsuń
  10. A ile proszku do pieczenia dodać?

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka