Do placuszków doskonale pasuje soczyste kiwi i syrop klonowy. Jak dla mnie jest to śniadanie idealne.
Składniki na 4 porcje:
- 130g rozmrożonego szpinaku
- 75g mąki sojowej*
- 75g mąki pszennej typ 650
- 4 łyżeczki brązowego cukru*
- 2/3 szklanki mleka
- 2 jajka
- proszek do pieczenia
*Można zastąpić ją na przykład pszenną pełnoziarnistą.
*Jeśli używacie białego, to dodajcie 3 łyżeczki.
Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę.
Do miski przesiewamy mąki, dodajemy cukier, proszek do pieczenia, cukier, żółtka i mleko. Miksujemy. Do masy dodajemy ubite białka i całość mieszamy łyżką.
Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni, delikatnie natłuszczonej.
Smacznego:)
Uwielbiam szpinak! U mnie też dzisiaj w wersji słodkiej. Ale placuszki zawsze robiłam wytrawne. Musze spróbować :)
OdpowiedzUsuńJa za szpinakiem średnio przepadam, ale myślę, że w takiej formie dałoby radę go przemycić ;)
OdpowiedzUsuńKto by pomyślał, że szpinak jest tak uniwersalny :) Lubimy go i w wersji wytrawnej i na słodko :) Placuszki z kiwi wyglądają pięknie :D
OdpowiedzUsuńWedług mnie, szpinak spokojnie może konkurować o miano najbardziej uniwersalnego warzywa z burakiem:D
UsuńTaka prostota dodatków przemawia do mnie bardzo! :D
OdpowiedzUsuńNie wiem, czy jadłam kiedykolwiek placki ze szpinakiem, ale wyglądają bardzo apetycznie i coś mi mówi, że do takiego zestawienia pasowałby jeszcze banan :D
OdpowiedzUsuńRacja, banan pasowałby idealnie, ale u mnie jest to dość oklepane połączenie, bo często piję go w koktajlu ze szpinakiem, a chciałam małej odmiany:D
UsuńBardzo ciekawy przepis i sposób podania. Jestem pewna, że są pyszne :-)
OdpowiedzUsuńDawno nie jadłem placuszków, ba, dawno nie jadłem naleśników! Szpinaku nie lubię, ble. :D
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam na moje blogi. :)
To musiało być pycha ^^
OdpowiedzUsuńWspaniałe Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam szpinak! Jem bardzo często :) Piękne te placuszki!
OdpowiedzUsuńŚwietne, chętnie bym porwała kilka sztuk :D
OdpowiedzUsuńA ile proszku do pieczenia dodać?
OdpowiedzUsuń