czwartek, 3 marca 2016

Placuszki kakaowe z okary

Ponad rok temu na blogu ukazał się przepis na mleko sojowe. Ubocznym produktem jego produkcji jest okara, którą możemy wykorzystać na wiele sposobów. Do tej pory opublikowałam przepis na ciasteczka i omleta. Tym razem mam dla was pomysł na placuszki kakaowe, świetnie sprawdzające się w roli pożywnego śniadania. Ich przygotowanie jest dziecinnie proste- wystarczy zmieszać kilka składników i je usmażyć.


Składniki na 20 sztuk:
  • 200g okary
  • 75g mąki ryżowej
  • łyżka kakao
  • 4 łyżeczki brązowego cukru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • jajko
Do miski przesiewamy mąkę ryżową, dodajemy kakao, proszek do pieczenia, cukier, okarę, jajko i mleko. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy.
Placuszki smażmy na delikatnie natłuszczonej patelni.
Smacznego:)

8 komentarzy :

  1. Świetnie się prezentują :)
    Ja właśnie skończyłam jeść naleśniki, ale mimo to zjadłabym takie placki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na placuszki jest zawsze dobra pora;)

      Usuń
  2. Masz specjalne naczynko na domowe mleczko? Podoba nam się :D
    Placuszki nie mogą wyglądać niesmacznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Buteleczka jest po syropie klonowym. Tak mi się spodobała, że teraz służy jako rekwizyt do zdjęć:)

      Usuń
  3. Pyszne, chce takie rano :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Placuszki trzeba smazyc na glebszym tluszczu bo przywieraja ..ale tak maja kazde placki do ktorych dodany jest cukier w srodku...ale smaczne sa! Zwlaszcza z syropem klonowym

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie miałam problemu ze smażeniem placuszków na niedużej ilości oleju. Może przywierają, bo patelnia jet niewystarczająco rozgrzana?
      Najważniejsze, że smakowały;)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka