piątek, 8 kwietnia 2016

Cynamonowy pudding ryżowy z jabłkami

Cynamonowy pudding ryżowy z jabłkami świetnie wkomponowuje się w dzisiejszą aurę, bardziej kojarząca się z jesienią, aniżeli wiosną. Pomimo, że ugotowanie deseru zajmuje godzinę, to nie wymaga on dużego nakładu pracy, bo robi się wręcz "sam". Wystarczy wsypać do garnka ryż, cukier i przyprawy, zalać je mlekiem i gotować, co jakiś czas mieszając. Jednak ostrzegam, ze lepiej do puddingu zaglądać częściej niż rzadziej, bo jest go dość łatwo przypiec, a szorowanie garnka nie jest zbyt przyjemne;)


Składniki n 5 porcji:
pudding:
  • 100g ryżu jaśminowego lub arborio
  • 1l mleka
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru
powidło jabłkowe:
  • 4 jabłka
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 1/4 szklanki wody
pudding:
Do garnka wsypujemy ryż, cukier i przyprawy. Zalewamy mlekiem. Ryż gotujemy przez godzinę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy pudding będzie gotowy, przekładamy go do pięciu pucharków lub dużych szklanek.
powidło jabłkowe:
Jabłka myjemy, obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na plastry i wrzucamy do garnka. Dosypujemy do nich cukier i wlewamy około 1/4 szklanki wody. Gotujemy je, co jakiś czas mieszając, tak długo aż się rozpadną. Jeśli trafiliście na bardzo twardą, nie dająca się łatwo rozgotować odmianę jabłek, to możecie po około 15 -20 minutach je zblendować.
Gotowe jabłka nakładamy na pudding w pucharkach.
Podajemy od razu lub po schłodzeniu.
Smacznego:)

4 komentarze :

  1. Muszę jak najszybciej zrobić podobny deser, wygląda świetnie, a ja już tak dawno nie jadłam ryżu na mleku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Klasyk wręcz :) Pysznie i prosto, czego chcieć więcej? :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka