Składniki n 5 porcji:
pudding:
- 100g ryżu jaśminowego lub arborio
- 1l mleka
- 2 łyżki brązowego cukru
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki imbiru
- 4 jabłka
- 2 łyżki cukru brązowego
- 1/4 szklanki wody
Do garnka wsypujemy ryż, cukier i przyprawy. Zalewamy mlekiem. Ryż gotujemy przez godzinę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy pudding będzie gotowy, przekładamy go do pięciu pucharków lub dużych szklanek.
powidło jabłkowe:
Jabłka myjemy, obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Owoce kroimy na plastry i wrzucamy do garnka. Dosypujemy do nich cukier i wlewamy około 1/4 szklanki wody. Gotujemy je, co jakiś czas mieszając, tak długo aż się rozpadną. Jeśli trafiliście na bardzo twardą, nie dająca się łatwo rozgotować odmianę jabłek, to możecie po około 15 -20 minutach je zblendować.
Gotowe jabłka nakładamy na pudding w pucharkach.
Podajemy od razu lub po schłodzeniu.
Smacznego:)
Muszę jak najszybciej zrobić podobny deser, wygląda świetnie, a ja już tak dawno nie jadłam ryżu na mleku :)
OdpowiedzUsuńKlasyk wręcz :) Pysznie i prosto, czego chcieć więcej? :)
OdpowiedzUsuńSam taki deser wystarczy do szczęścia;D
UsuńKuszący :)
OdpowiedzUsuń