Składniki na 6 sztuk:
- szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- średnia marchewka
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- jajko
- 2 łyżki oleju kokosowego*
*Użyłam rafinowanego, więc gofry nie mają kokosowego zapachu. Jeśli macie na niego ochotę, to użyjcie oleju nierafinowanego i pomińcie cynamon.
Marchewkę obieramy, myjemy i trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Białko razem ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
Do drugiej miski wlewamy wodę, mleko, roztopiony olej kokosowy. Dodajemy żółtko i cukier. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy przesiane mąki oraz startą marchewkę, proszek do pieczenia i cynamon. Ponownie miksujemy tylko do połączenia składników. Na koniec do ciasta dorzucamy ubite białka i całość mieszamy łyżką.
Gofry pieczemy w nagrzanej gofrownicy. Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy- moim wystarczyło 6-7 minut przy 1200W.
Podajemy od razu.
Smacznego:)
Zdecydowanie zbyt rzadko wyciągam gofrownicę! Cudne gofry :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Marchewkowych jeszcze nie jadłam, ale jestem pewna ich wspaniałego smaku :) Wyglądają super :)
OdpowiedzUsuńMarchewkowych jeszcze nie jadłam, ale jestem pewna ich wspaniałego smaku :) Wyglądają super :)
OdpowiedzUsuńMarchewkowe są pyszne :)
OdpowiedzUsuńhttp://iwonka-bloguje.blogspot.com
Kochamy gofry w kształcie serduszek <3 Bardzo chętnie zrobimy je w najbliższym możliwym czasie :)
OdpowiedzUsuńP.S. Jaki model aparatu masz? :D
Mam sony alfa 5000 z obiektywem 50mm f/1.8 ;)
UsuńWspaniałe goferki i ta marchewka z cynamonem...Takich jeszcze nie próbowałam...
OdpowiedzUsuńWyszły znakomicie :D
OdpowiedzUsuńUbóstwiam!
OdpowiedzUsuń