Do upieczenia swoich muffinek użyłam dość dużych foremek, zdecydowanie większych niż przeciętne, z których wyszłoby około 18 sztuk.
Składniki na 12 dużych muffinek:
składniki suche:
- 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- szklanka mąki pszennej typ 650
- 1,5 szklanki cukru brązowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 150g czekolady (biała, mleczna, gorzka)
- łyżka kakao
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki oleju
- 2 jajka
Czekoladę kroimy w niedużą kosteczkę.
Do pierwszej miski przesiewamy mąki, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i czekoladę. W drugiej misce mieszamy wszystkie składniki mokre. Składniki mokre dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników. Ciasto dzielimy na pół- do jednej części dodajemy kakao i mieszamy, a drugą pozostawiamy bez dodatków.
Foremki na muffinki napełniamy obydwoma rodzajami ciasta do 3/4 wysokości.
Muffiny pieczemy przez 25- 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Wyglądają świetnie - muffinki z czekoladą to jedne z moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńCzekoladowe babeczki pyszności idealne do kawki :D
OdpowiedzUsuńWspaniałe te Twoje muffinki :)
OdpowiedzUsuńCudne muffinki :-) porywam jedną :-)
OdpowiedzUsuńmuffiny są rewelacyjne w każdej postaci
OdpowiedzUsuńPychota :>
OdpowiedzUsuńPrzepiękne papilotki i przeapetyczne muffiny :) Fajnie wyrosły i popękały! :)
OdpowiedzUsuńO jakie piękne papilotki :)
OdpowiedzUsuń