Bułki najlepsze są jeszcze ciepłe, ale doskonale zachowują świeżość i smakują dobrze nawet po trzech dniach.
Składniki na 8 bułek:
- 4 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750
- 1/2 szklanki łuskanej dyni
- 1/2 szklanki łuskanego słonecznika
- 1 szklanka wody
- 3/4 szklanki mleka
- 25g drożdży
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
Przygotowujemy rozczyn- w ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże.
Do miski przesiewamy mąkę, dosypujemy ziarna, sól oraz dolewamy wodę i gotowy rozczyn. Wyrabiamy gładkie, miękkie, nieklejące się do rąk ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie formujemy z ciasta 8 niedużych bułeczek. Układamy je na papierze do pieczenia i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30- 40 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180C i wstawiamy do niego wyrośnięte bułki. Pieczemy je przez 25- 30 minut.
Smacznego:)
Bułka sama w sobie na pewno jest przepyszna, ale z tym jajkiem i szczypiorkiem to już musi być cudowna !! :)
OdpowiedzUsuńBiorę kanapkę z takiej buły i zajadam ;D
OdpowiedzUsuńŚniadanie idealne <3
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowe bułeczki :)
OdpowiedzUsuńMy chcemy taką kanapeczkę ^^ Bułą dobra zawsze i wszędzie :D
OdpowiedzUsuń