Chałki świetnie sprawdzają się w roli pożywnego śniadania. Najlepiej smakują podane z domowym dżemem lub słodkim kremem z awokado i popijane gorącym kakao. Mniam!
Składniki na 6 sztuk:
chałki:
- 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 250g mąki pszennej typ 650
- pół łyżeczki soli
- 3 łyżki roztopionego masła
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 220ml ciepłego mleka
- 20g drożdży
- łyżka cukru brązowego
kruszonka:
- 40g mąki pszennej typ 650
- 20g masła
- 20g cukru brązowego
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy cukier waniliowy, sól, masło, jajka i rozczyn. Ciasto wyrabiamy aż przestanie kleić się do rąk. Powinno być miękkie i elastyczne. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą z nich dzielimy na 3 części i formujemy z nich długie wałeczki, z których zaplatamy warkocze (na tym filmiku możecie zobaczyć jak zapleść warkocz). Wszystkie sześć chałeczek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia, na około 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę- wszystkie składniki szybko zagniatamy. Kruszonka powinna być sypka.
Wyrośnięte chałki posypujemy kruszonką. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez 20 minut.
Smacznego:)
Ależ mam ochotę:)
OdpowiedzUsuńMinichałki są jeszcze fajniejsze niż jedna duża :D Wyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńAle cudowne :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe. Zjadłabym teraz z miodkiem :-)
OdpowiedzUsuńO tak! Z miodem smakowałyby wybornie;)
UsuńNam sie takie wersje mini słodkości zawsze bardzo podobały :D
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne :)
Piękne chałki <3 Wpadam!
OdpowiedzUsuń