Ciasto na owsiankę możecie przygotować wieczorem, a upiec ją rano. Czyli zamiast pozostawienia płatków, aby wchłonęły płyn, na 15 minut zostawiacie ją na całą noc.
Składniki na 2 porcje:
- szklanka płatków owsianych pełnoziarnistych
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 paski czekolady (u mnie biała i gorzka)
- 5 łyżek wiśni*
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- łyżeczka kakao
- łyżeczka proszku do pieczenia
*Ja użyłam wiśni ze słoika, ale możecie zastąpić je mrożonymi, a w sezonie świeżymi. Oczywiście maja być bez pestek.
Czekoladę kroimy w drobna kosteczkę.
W misce mieszamy łyżką wszystkie składniki. Pozostawiamy je na 15 minut, aby płatki wchłonęły płyn. Przekładamy je do miseczek nadających się do pieczenia w piekarniku.
Owsiankę pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Ciągle mam mrożone wiśnie, więc zrobię taką na pewno, tym bardziej, że dawno już owsianki z wiśniami nie jadłam :D Twoja wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńMam słabość do pieczonych owsianek :D Musze zrobić wersje czekoladową :D
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pożywne śniadanie :) I mam ten sam pojemnik na przyprawy :)
OdpowiedzUsuńHmm, smakowicie :>
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuńTo musi smakować obłędnie. Czekolada i wiśnie to klasyczne, przepyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńKocham! Pod każdą postacią
OdpowiedzUsuńWiśnie i kakao? Jestem na TAK!
OdpowiedzUsuńWspaniałe jak zawsze. Nie powiem, że najlepsza, bo wszystkie dotychczasowe propozycje mnie zachwyciły, ale to połączenie... bajka. Wiśnie idealnie pasują do pieczonych płatków (niby takie oczywiste, a jednak odkrywcze :-)
OdpowiedzUsuńBaaardzo się ciesze, że owsianka ci smakowała:D
Usuń