Składniki na blaszkę o wymiarach 11x35cm:
- 2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750
- 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- pół szklanki siemienia lnianego
- pół szklanki dyni
- łyżka suszonej bazylii
- łyżka suszonej oregano
- łyżeczka soli
- 3/4 szklanki wody
- 3/4 szklanki mleka
- 25g drożdży
- łyżeczka cukru
Przygotowujemy rozczyn- w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Pozostawiamy go na 10- 15 minut.
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy siemię lniane, dynię, bazylię, oregano, sól. wodę i gotowy rozczyn. Wyrabiamy ręką ciasto przez kilka minut, aż przestanie się kleić do rąk. Powinno być elastyczne i miękkie. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie przekładamy je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia, na około pół godziny.
Chleb pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)
Domowy najlepszy :) Zjadłabym taką bogatą kanapkę z jego udziałem :D
OdpowiedzUsuńZawsze marzyłyśmy o takim zdjęciu! Świetnie chlebek się prezentuje a i mamy wrażenie jakbyś go nam wręczała :D
OdpowiedzUsuńŚwietne skojarzenie:D
UsuńChlebek n pewno pyszny, ale jakie piękne zdjęcie!!! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńMmm, musiał niesamowicie kusić zapachem :)
OdpowiedzUsuń