Składniki na 24 sztuki:
- 100g gorzkiej czekolady
- łyżka kawy rozpuszczalnej
- 100g masła
- 100g brązowego cukru
- jajko
- 100g płatków jęczmiennych*
- 160g mąki pszennej pełnoziarnistej
- łyżeczka proszku do pieczenia
*Można zastąpić owsianymi.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej- posiekaną czekoladą umieszczamy w garnuszku, który wstawiamy do większego garnka z wrząca wodą i pozostawiamy ją w nim, aż do rozpuszczenia czekolady.
Kawę wsypujemy do szklanki, zalewamy ją bardzo małą ilością gorącej wody.
W misce ucieramy masło na jasną puszysta masę. Dosypujemy cukier i dalej miksujemy. Wbijamy jajko, wlewamy rozpuszczoną czekoladę, kawę. Miksujemy. Wsypujemy pozostałe składniki- płatki, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Ciasto chłodzimy w lodówce przez co najmniej pół godziny.
Z ciasta formujemy w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 10 minut.
Smacznego:)
Już sobie wyobrażam, jak cudownie wzbogaciłyby moje śniadanie - wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńJuż sobie wyobrażam, jak cudownie wzbogaciłyby moje śniadanie - wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńŚwietne, lubię takie ciasteczka :D
OdpowiedzUsuńCoś czujemy, że nawet kawa by nam w nich nie przeszkadzała :D
OdpowiedzUsuńWspaniałe :-) porywam kilka :-)
OdpowiedzUsuń