Jeśli wolicie zielone szparagi, to jak najbardziej możecie ich użyć. Nie trzeba ich obierać i gotują się kilka minut krócej.
Składniki na 2 porcje:
- 400g białych szparagów
- 3 jajka
- 150g brokuła
- sól
- cukier
- sól morska
- oliwa z oliwek
- ser żółty
Szparagi obieramy ze skórki. Najwygodniej jest użyć obieraczki. Zaczynamy pod główką i robimy to bardzo dokładnie. Następnie je myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 12 minut. Ich miękkość najlepiej sprawdzić wbijając widelec. Po ugotowaniu odcedzamy wodę i pozostawiamy w garnku.
W międzyczasie myjemy brokuła i dzielimy go na małe różyczki. Gotujemy go w wodzie, z dodatkiem soli i cukru, przez około 4 minuty. Tak jak w przypadku szparagów, miękkość brokuła sprawdzamy widelcem. Po ugotowaniu, brokuła odcedzamy i pozostawiamy w garnku.
Jajka gotujemy na twardo, przez około 6 minut. Obieramy je i kroimy na ćwiartki.
Na talerze nakładamy szparagi, brokuła i jajka. Sałatkę skrapiamy niewielką ilością oliwy, posypujemy solą morską i startym serem żółtym.
Podajemy od razu.
Smacznego:)
Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńProsta, ale bez wątpienia pyszna - bardzo lubię jak poszczególne składniki są oddzielone :)
OdpowiedzUsuńWspaniała sałatka, moje ukochane smaki :-)
OdpowiedzUsuńAkurat w tym roku za szparagami nie latamy ;) Jakoś nie jesteśmy ich fankami :)
OdpowiedzUsuńTak! Jeszcze są białe szparagi - w świetnym towarzystwie podane :)
OdpowiedzUsuńProsta, zdrowa i pyszna sałatka:)
OdpowiedzUsuńLekko i bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńTrzy składniki, ale za każdym z nich przepadam ;-)
OdpowiedzUsuń