poniedziałek, 6 czerwca 2016

Czekoladowe tartaletki z kremem bananowym i galaretką owocową

Korzystając z ogródkowych owoców przygotowałam dla was przepis na proste, ale efektowne tartaletki. Składają się one z kruchego spodu z dodatkiem kakao, kremu bananowego ugotowanego na bazie kaszy manny oraz galaretki zrobionej z domowego soku, a także świeżych owoców- truskawek i jagód.
Wbrew pozorom przygotowanie takich tartaletek nie wymaga szczególnych umiejętności, więc zachęcam do wypróbowania przepisu nawet laików;)



Składniki na 12 sztuk:
spód:
  • 3/4 szklanki mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej typ 650
  • czubata łyżka kakao
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 80g zimnego masła
  • 4-5 łyżek mleka
krem bananowy:
  • 40g kaszy manny
  • bardzo dojrzały banan
  • szklanka mleka
galaretka z owocami:
  • 150ml soku jagodowego (mozna zastąpić np. truskawkowym)
  • 150g owoców (u mnie: truskawki i jagody)
  • płaska łyżeczka żelatyny
spód:
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy kakao, cukier i zimne masło pokrojone na małe kosteczki. Zagniatamy ciasto. Jeżeli będzie zbyt twarde dolewamy mleko. 
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywcza i chłodzimy w lodowce przez co najmniej godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na dwanaście równych części. Każdą z nich wałkujemy i wkładamy do foremki wysmarowanej niewielką ilością tłuszczu. 
Tartaletki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez 10 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika przekładamy je z foremek na deseczkę, aby wystygły.
krem bananowy:
Do garnka wsypujemy kasze manną. Dodajemy banana pokrojonego na cienki plasterki i dolewamy mleko. Kaszę gotujemy stale mieszając, aż do momentu zgęstnienia, czyli przez około 3-5 minut od momentu zagotowania. Przestygniętą kaszę blendujemy na gładki krem i nakładamy na schłodzone ciasto do tartaletek.
galaretka z owocami:
Do garnka wlewamy sok. Zagotowujemy go i zdejmujemy z palnika. Wsypujemy do niego żelatynę i dokładnie mieszamy. Gdy sok wystygnie dodajemy do niego drobno pokrojone owoce i wstawiamy go do lodówki. Kiedy galaretka zacznie tężeć nakładamy ją na tartaletki z kremem. Następnie wstawiamy je do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Tartaletki mogą być w lodówce przez nawet 2-3 dni.
Smacznego:)

5 komentarzy :

  1. Podoba mi się ten krem bananowy :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają fajnie, będę wpadał po więcej przepisów
    pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawda jest taka, że tartaletki przyciągają gości :D Jeśli zrobi się je na jakąś imprezę to szybciej znikają niż inne ciasta :D Nic dziwnego bo zawsze są piękne i jak widać mogą być też zdrowsze :D

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka