Składniki na 6 sztuk:
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 nieduże, dobrze dojrzałe banany
- 1/2 szklanki mleka
- jajko
W misce miksujemy banana, aż do otrzymania gładkiej masy. Dodajemy żółtko (białko wbijamy do drugiej miski), mleko, proszek do pieczenia i przesiane mąki. Miksujemy, aż do otrzymania jednolitej konsystencji.
W drugiej misce ubijamy białko na sztywną pianę. Dodajemy je do gotowego ciasta i mieszamy łyżką.
Gofry pieczemy w nagrzanej, delikatnie natłuszczonej gofrownicy. Moim wystarczyło 6 minut, ale czas musicie ustalić sami, bo zależy on od mocy urządzenia i grubości gofrów.
Smacznego:)
Gofry bananowe to jedne z moich ulubionych ;) Masło orzechowe wspaniale do nich pasuje, a do tego ciemna czekolada ;)
OdpowiedzUsuńAh gofery! Kusisz tymi serduszkami i to z takimi dodatkami! :D
OdpowiedzUsuńJuż wyobrażam sobie ten smak! Zwłaszcza opcja z masłem orzechowym jest dla mnie kusząca :)
OdpowiedzUsuńCzadowe :)
OdpowiedzUsuńChętnie bym kupiła gofrownicę, ale mam już taki podobny opiekacz do kanapek i boję się że się zatuczę tak tym wszystkim :-)
OdpowiedzUsuń