Crumble najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale wystudzone też jest niczego sobie.
Składniki na 3 porcje:
- 350g truskawek
- 75g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 30g brązowego cukru
- łyżka cukru waniliowego
- 35g zimnego masła
Truskawki umyte i bez szypułek wrzucamy do trzech niedużych miseczek, które nadają się do pieczenia w piekarniku.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukry i chłodne masło. Szybko zagniatamy kruszonkę. Posypujemy nią truskawki w miseczkach.
Crumble wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez 20 minut.
Podajemy ciepłe lub wystudzone. Ja wolę pierwszą wersję.
Smacznego:)
Wyglądają genialnie ;) W tym roku nie robiłam jeszcze crumble i muszę to zmienić ;)
OdpowiedzUsuńIdealny sposób na wykorzystanie truskawek <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam ten deser, ale zawsze kruszonka topi mi się w truskawkowej krwi;)
OdpowiedzUsuńMój ulubiony letni deser ;-)
OdpowiedzUsuńAle super to wygląda :D
OdpowiedzUsuńMam masę truskawek, a na ciepło lubię bardzo :)
OdpowiedzUsuńTo mój ukochany deserek :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy crumble i to szaleńczo :D Z truskawek jeszcze nie robiłyśmy ale piekłyśmy z rabarbaru, bananów, jabłek a nawet ze śliwek gdzieś skitranych na dnie zamrażarki xD
OdpowiedzUsuń