środa, 15 czerwca 2016

Crumble z truskawkami

Dziś mam dla was prosty przepis na jednoporcjowe deserki z piekarnika- crumble. Składają się one z dużej ilości truskawek i chrupiącej kruszonki, u mnie pełnoziarnistej. Jest to świetny deser, jeśli nie mamy zbyt dużo czasu na jego przygotowanie, bo zrobienie crumble nie zajmuje nawet 10 minut.
Crumble najlepiej smakuje jeszcze ciepłe, zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale wystudzone też jest niczego sobie.



Składniki na 3 porcje:

  • 350g truskawek
  • 75g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 30g brązowego cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 35g zimnego masła
Truskawki umyte i bez szypułek wrzucamy do trzech niedużych miseczek, które nadają się do pieczenia w piekarniku.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukry i chłodne masło. Szybko zagniatamy kruszonkę. Posypujemy nią truskawki w miseczkach.
Crumble wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez 20 minut.
Podajemy ciepłe lub wystudzone. Ja wolę pierwszą wersję.
Smacznego:)

8 komentarzy :

  1. Wyglądają genialnie ;) W tym roku nie robiłam jeszcze crumble i muszę to zmienić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny sposób na wykorzystanie truskawek <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ten deser, ale zawsze kruszonka topi mi się w truskawkowej krwi;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam masę truskawek, a na ciepło lubię bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiamy crumble i to szaleńczo :D Z truskawek jeszcze nie robiłyśmy ale piekłyśmy z rabarbaru, bananów, jabłek a nawet ze śliwek gdzieś skitranych na dnie zamrażarki xD

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka