piątek, 3 czerwca 2016

Czterowarstwowy deser budyniowy z truskawkami

Jako, że sezon na truskawki jest już w pełni, mam dla was propozycję deserku. Składa się on z czterech warstw. Trzy z nich stanowi budyń- waniliowy, truskawkowy i kakaowy, a ostatnia to galaretka ze świeżymi truskawkami.
Po przygotowaniu, deser może stać w lodówce nawet przez dwa dni i nie straci na smaku.
Jeżeli macie ochotę na przygotowanie go poza sezonem, to możecie użyć mrożonych truskawek.



Składniki  na 3 porcje:
warstwa I:
warstwa II:
  • 3/4 szklanki zmiksowanych truskawek
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
warstwa III:
  • 3/4 szklanki mleka
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka kakao
  • łyżeczka brązowego cukru
warstwa IV:
  • 3/4 szklanki soku truskawkowego
  • łyżeczka żelatyny
  • kilka truskawek
warstwa I:
Połowę szklanki mleka wlewamy do garnuszka. Dodajemy cukier i zagotowujemy. W międzyczasie rozpuszczamy w pozostałym mleku mąkę. Wlewamy ją do gotującego się mleka. Ciągle mieszamy i od momentu ponownego wrzenia gotujemy przez 2-3 minuty.
Gotowy budyń wlewamy do pucharków.
warstwa II:
Połowę szklanki zmiksowanych truskawek zagotowujemy w garnuszku, a do reszty dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Do truskawek gotujących się w garnku dodajemy te z mąką. Energicznie mieszamy i od momentu ponownego wrzenia gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.
Budyń truskawkowy wlewamy na jeszcze ciepły waniliowy.
warstwa III:
Połowę szklanki mleka wlewamy do garnuszka. Dodajemy cukier, kakao i zagotowujemy. W międzyczasie rozpuszczamy w pozostałym mleku mąkę. Wlewamy ją do gotującego się mleka. Ciągle mieszamy i od momentu ponownego wrzenia gotujemy przez 2-3 minuty.
Budyń kakaowy nakładamy na truskawkowy.
warstwa IV:
Sok truskawkowy zagotowujemy w garnku. Zdejmujemy go z palnika. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy.  Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Na budyń w temperaturze pokojowej kładziemy umyte i pokrojone truskawki. Zalewamy je wystudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki. Deser będzie gotowy, gdy galaretka się zsiądzie.
Smacznego:)

2 komentarze :

  1. Bez warstwy galaretkowatej chętnie bym taki deser zjadła - lubię, jak każda część jest oddzielona ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Warstwy to jest to! Prezentuje się super ekstremalnie pysznie :D

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka