Po przygotowaniu, deser może stać w lodówce nawet przez dwa dni i nie straci na smaku.
Jeżeli macie ochotę na przygotowanie go poza sezonem, to możecie użyć mrożonych truskawek.
Składniki na 3 porcje:
warstwa I:
- 3/4 szklaki mleka
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka cukru waniliowego
- 3/4 szklanki zmiksowanych truskawek
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mleka
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
- łyżeczka kakao
- łyżeczka brązowego cukru
- 3/4 szklanki soku truskawkowego
- łyżeczka żelatyny
- kilka truskawek
warstwa I:
Połowę szklanki mleka wlewamy do garnuszka. Dodajemy cukier i zagotowujemy. W międzyczasie rozpuszczamy w pozostałym mleku mąkę. Wlewamy ją do gotującego się mleka. Ciągle mieszamy i od momentu ponownego wrzenia gotujemy przez 2-3 minuty.
Gotowy budyń wlewamy do pucharków.
warstwa II:
Połowę szklanki zmiksowanych truskawek zagotowujemy w garnuszku, a do reszty dodajemy mąkę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Do truskawek gotujących się w garnku dodajemy te z mąką. Energicznie mieszamy i od momentu ponownego wrzenia gotujemy jeszcze przez 2-3 minuty.
Budyń truskawkowy wlewamy na jeszcze ciepły waniliowy.
warstwa III:
Połowę szklanki mleka wlewamy do garnuszka. Dodajemy cukier, kakao i zagotowujemy. W międzyczasie rozpuszczamy w pozostałym mleku mąkę. Wlewamy ją do gotującego się mleka. Ciągle mieszamy i od momentu ponownego wrzenia gotujemy przez 2-3 minuty.
Budyń kakaowy nakładamy na truskawkowy.
warstwa IV:
Sok truskawkowy zagotowujemy w garnku. Zdejmujemy go z palnika. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Na budyń w temperaturze pokojowej kładziemy umyte i pokrojone truskawki. Zalewamy je wystudzoną galaretką i wstawiamy do lodówki. Deser będzie gotowy, gdy galaretka się zsiądzie.
Smacznego:)
Bez warstwy galaretkowatej chętnie bym taki deser zjadła - lubię, jak każda część jest oddzielona ;)
OdpowiedzUsuńWarstwy to jest to! Prezentuje się super ekstremalnie pysznie :D
OdpowiedzUsuń