poniedziałek, 11 lipca 2016

Frużelina wiśniowa

Domowe frużeliny, w sezonie, przygotowuję bardzo często. Świetnie pasują do śniadań- płatków owsianych, placuszków, naleśników lub ciast i deserów. Do tej pory, na blogu pojawiły się przepisy na frużelinę jeżynową i malinową.
Tym razem użyłam wiśni, które mają pyszny, kwaskowy smak.




Składniki:
  • 300g wiśni
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki wody
Wiśnie myjemy i drylujemy. Następnie umieszczamy je w garnku i zasypujemy cukrem. Doprowadzamy je do wrzenia.
W międzyczasie mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w wodzie i dolewamy ją do gotujących się wiśni. Stale mieszając, doprowadzamy frużelinę do wrzenia. 
Przelewamy ją do słoiczka i przechowujemy w lodówce przez nie więcej niż tydzień.
Smacznego:)

6 komentarzy :

  1. Uwielbiam!!! Już od samego patrzenia mam na nie ochotę. czy można je zrobić do słoika na dłużej????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można:) Wystarczy gorącą frużelinę włożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, zakręcić i gotowe:)

      Usuń
  2. Ja też ją uwielbiam, robiłam i w zeszłym roku i teraz :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Wolę świeże wiśnie, ale wygląda świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko ale apetyczne zdjęcia O.O
    uwielbiamy :D

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka