poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Chleb dyniowy

Jako, że dyniowe bułeczki bardzo przypadły nam do gustu, postanowiłam upiec również dyniowy chleb. Tak, jak się spodziewałam jest on równie smaczny. Dzięki zawartości puree chleb jest wilgotny i świetnie zachowuje świeżość oraz ma śliczny kolor.
Na końcu przepisu umieściłam 1/2 szklanki wody, ale może ona okazać się niepotrzebna, dlatego że konsystencja ciasta zależy od gęstości waszego puree. Zatem, w razie potrzeby, dodajecie ją dopiero pod koniec wyrabiania chleba.



Składniki na blaszkę o wymiarach 11x35cm:

  • 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżeczka cukru
  • 25g drożdży
  • 1 szklanka puree dyniowego
  • 1/2 szklanki dyni
  • łyżeczka soli
  • 1/2 szklanki wody
Przygotowujemy rozczyn- w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Odstawiamy go na 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy puree, sól, nasiona dyni, rozczyn. Wyrabiamy ciasto. Gdyby było zbyt twarde, dolewamy wodę i dalej je zagniatamy. Odstawiamy je do wyrośnięcia, na około godzinę.
Po tym czasie przekładamy je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia, tym razem na około 30 minut. 
Chleb pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)

8 komentarzy :

  1. Przepis super - dynia wiele dobrego wnosi do wypieków ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widziałam już dorodne dynie na targu warzywnym. Piękny kolor ma ten chlebuś:)

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas w ogródku dynie już też gotowe do zbioru, więc niedługo na pewno wykorzystamy przepis ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie piekłam chleba z dynią i widzę, że wiele straciłam : ) Okazuje się, że nie tylko pestki, ale i miąższ może wspaniale wzbogacić domowe pieczywo. Kolorek wyszedł niepowtarzalny, a struktura mocno „dziurawa”, czyli idealna : ) Jestem bardzo ciekawa jego smaku i już dopisuję dynię do listy zakupów w warzywniku i zerkam na przepis z puree, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Po prostu cudowny, ja cierpliwie czekam na dynię z maminego ogródka :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten kolor jest zniewalający! Musimy wreszcie taki zrobić bo mamy go w planach już rok xD
    A tarta będzie na blogu jeśli drugie podejście będzie udane :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Z chlebem bananowym spotkałyśmy się nie raz na blogach, ale z dyniowym jeszcze nie miałyśmy okazji. Prezentuje się pysznie. Pozdrawiamy. :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka