niedziela, 28 grudnia 2014

Placek cukiniowo- bananowy

Uwielbiam placuszki bananowe i cukinię. W końcu wpadłam na to, że przecież mogę połączyć te smaki. Mój pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę. Placek ma zupełnie inny smak niż ten "klasyczny" z samych bananów. Pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że jest lepszy.
Swoje śniadanko podałam z jogurtem naturalnym, malinami i borówkami.




Składniki:
  • jajko
  • 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • banan
  • 1/2 niedużej cukinii
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Białko ubijamy w pojemniczku na sztywną pianę.
Do drugiej miski ścieramy na tarce, na grubych oczkach cukinię i dokładnie miksujemy ją z bananem, jajkiem, mąką i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy ubite białko, mieszamy je delikatnie łyżką.
Rozgrzewamy patelnię, dodajemy odrobinę oleju i smażymy pod przykryciem po kilka minut z obu stron.
Smacznego;)



Dlaczego warto przygotować placek cukiniowo- bananowy, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
  • banan jest doskonałym źródłem żelaza i fosforu oraz witaminy A, a dzięki zawartości potasu poprawia działanie układu krążenia,
  • cukinia jest kopalnią witamin- A, C, K, PP i B1 oraz potasu, żelaza i magnezu, w dodatku cukinia jest niskokaloryczna, więc idealnie nadaje się dla osób dbających o linię.

4 komentarze :

  1. Ooo, świetny pomysł! Tak samo uwielbiam cukiniowe i bananowe placki.
    Na pewno w bliskiej przyszłości spróbuje takiego omleta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam:), naprawdę warto go spróbować, bo ma świetny smak.

      Usuń
  2. Przepyszny! A najlepsze, że mam zamówienie na drugą porcję. Zgadnij dla kogo? Następnym razem dodam tylko jakiegoś aromatu... cynamon albo wanilię. Dzięki za inspirację :-*

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka