niedziela, 15 listopada 2015

Biszkopty orzechowe

Jakiś czas temu opublikowałam przepis na domowe biszkopcik przygotowane na bazie mąki ryżowej. W nowej wersji mąkę zastąpiłam mielonymi orzechami. Mogę z czystym sumieniem napisać, że biszkopty wyszły równie smaczne, a może nawet lepsze (kocham orzechy) od poprzednich.
Biszkopciki wychodzą mięciutkie, świetnie smakują jeszcze ciepłe. Doskonale pasują do szklanki mleka albo kakao.




Składniki na blachę biszkoptów:
  • 2 jajka
  • 2 białka
  • 80g orzechów włoskich i brazylijskich*
  • 40g mąki ziemniaczanej
  • 60g cukru trzcinowego nierafinowanego
  • proszek do pieczenia
*Możecie zastąpić je innymi orzechami- arachidowymi, nerkowcami, migdałami...

Orzechy mielimy blenderem, aż do uzyskania sypkiej konsystencji.
Wszystkie białka ubijamy na sztywną, gęstą pianę. Wsypujemy cukier i przez chwilę miksujemy. Dodajemy żółtka i ponownie miksujemy. do masy wsypujemy zmielone orzechy, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką okrągłe biszkopciki.
Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 10-12 minut.
Smacznego:)

5 komentarzy :

  1. Wyglądają jak takie orzechowe obłoczki, pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłyśmy podobne i fakt z mąki orzechowej są cudne :D Gratka dla każdego fana orzechów :D

    OdpowiedzUsuń
  3. o kochana chcę takie słodkości:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam biszkopciki i kruche ciastka. Kiedyś też robiłem podobne, ale nigdy z mąki orzechowej. :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka