środa, 13 kwietnia 2016

Muffiny czekoladowe

Na blogu pojawiło się już kilka przepisów na muffiny, a znaleźć możecie je w kategorii słodkie wypieki. Tym razem mam dla was bardzo prostą recepturę na czekoladową wersję. Ciasto przygotowałam na bazie mąki pełnoziarnistej, a biały cukier zastąpiłam brązowym, więc jest to zdecydowanie zdrowsza wersja klasycznego wypieku.
Do upieczenia swoich muffinek użyłam dość dużych foremek, zdecydowanie większych niż przeciętne, z których wyszłoby około 18 sztuk.




Składniki na 12 dużych muffinek:
składniki suche:
  • 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szklanka mąki pszennej typ 650
  • 1,5 szklanki cukru brązowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g czekolady (biała, mleczna, gorzka)
  • łyżka kakao
składniki mokre:
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jajka
Czekoladę kroimy w niedużą kosteczkę.
Do pierwszej miski przesiewamy mąki, dodajemy cukier, proszek do pieczenia i czekoladę. W drugiej misce mieszamy wszystkie składniki mokre. Składniki mokre dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników. Ciasto dzielimy na pół- do jednej części dodajemy kakao i mieszamy, a drugą pozostawiamy bez dodatków.
Foremki na muffinki napełniamy obydwoma rodzajami ciasta do 3/4 wysokości.
Muffiny pieczemy przez 25- 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)

8 komentarzy :

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka