środa, 3 czerwca 2015

Gnocchi z ricottą i sosem pieczarkowo- koperkowym

Gnocchi z batatem bardzo mi posmakowało, zatem postanowiłam kombinować z nieco innymi smakami. Tym razem do ciasta dodałam mojego ulubionego sera- ricottę, a całość podałam z prościutkim, pysznym sosem pieczarkowym. Kluseczki smakują trochę podobnie do polskich kopytek, ale są bardziej aksamitne i mniej zapychające. Dość łatwo jest je rozgotować, więc radzę trzymać się przepisu.
Natomiast sos pieczarkowy jest właściwie najprostszym jaki miałam okazję robić. Do jego wykonania potrzeba tylko pieczarek, cebulki, śmietanki, przypraw i troszkę masła. Jego zrobienie to kwestia kilkunastu minut, a smak jest rewelacyjny.



Składniki:
gnocchi:
  • 500g ziemniaków
  • 100g ricotty
  • 100g mąki pełnoziarnista
  • żółtko
  • sól 
  • pieprz 
sos pieczarkowo- koperkowy:
  • 350g pieczarek
  • cebula
  • łyżka masła
  • 350ml śmietany 12%
  • sól
  • pieprz
  • koperek
gnocchi:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. 
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Na nią przeciskamy przez praskę ziemniaki. Gdy ostygną, dodajemy ricottę, żółtko i przyprawy. Składniki zagniatamy na gładkie ciasto. Formujemy je na kilka wałeczków o średnicy około 1,5cm i kroimy na kluseczki, tak jak kopytka.
Gnocchi wrzucamy do gotującej się wody. Mieszamy je, aby nie przywarły do dna. Gdy woda ponownie się zagotuje, a kluski wypłyną, od razu wyjmujemy je na durszlak lub na talerz. 

sos pieczarkowo- koperkowy:
Pieczarki oczyszczamy i myjemy. Kroimy je w plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy ją na patelni, na maśle. Dodajemy pieczarki i smażymy, aż do wyparowania z nich wody. Po tym czasie przyprawiamy je, dodajemy śmietanę i posiekany koperek, pozostawiamy na gazie i czekamy aż sos zgęstnieje. Możemy go spróbować i ewentualnie doprawić.
Smacznego:)

14 komentarzy :

  1. Nie używamy ricotty, jakoś tak twaróg bardziej nam smakuje.
    Sos pieczarkowy musi być pyszny! Co dziwne nigdy nie jadłyśmy takiego na śmietanie. W ogóle żadnego sosu na śmietanie nie jadłyśmy :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię twaróg, ale jednak wolę ricottę;)
      Zaskoczyłyście mnie. W moim domku sos na śmietanie jest robiony dość często.

      Usuń
    2. Ja też nie jadłam sosu na śmietanie i wolę twaróg od ricotty choć i tak nie pamiętam kiedy ostatni raz go jadłam :p
      A Twoje danie wygląda smakowicie i chętnie bym takie cudo zjadła nawet teraz ;)

      Usuń
    3. Ja też nie jadłam sosu na śmietanie i wolę twaróg od ricotty choć i tak nie pamiętam kiedy ostatni raz go jadłam :p
      A Twoje danie wygląda smakowicie i chętnie bym takie cudo zjadła nawet teraz ;)

      Usuń
    4. Chyba to zasługa naszej mamy, która nie lubi sosów i zup na śmietanie (nawet w deserach zdarzała się sporadycznie) dlatego w ogóle nie jesteśmy przyzwyczajone do jej smaku w daniach wytrawnych :)

      Usuń
  2. Czy możesz napisać jakiej konkretnie mąki użyłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam Lubelli 3 zboża, jest to mieszanka mąki pełnoziarnistej pszennej, żytniej i orkiszowej.

      Usuń
  3. Wspaniałości. Oj zjadłabym ze smakiem -)

    OdpowiedzUsuń
  4. całe wieki nie jadłam - ale mi smaka narobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Od bardzo dawna chodzi za mną ugotowanie gnocchi. Taki sos byłby wyśmienity! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak dawno nie jadłam takich kluseczek... Ale się rozmarzyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dlaczego zawsze naogladam sie takich pysznosci akurat jak jestem glodna 😆? Ser ricotta to moj ulubieniec, na pewno swietnie wpasowal sie w te "kopytka" :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakie pyszne kluseczki! W smaku są bardzo podobne do polskich kopytek, ale dodatek serka nadaje im delikatności i kremowej konsystencji. Ja podałam je z sosem paprykowo-pieczarkowym, z którym również smakowały wyśmienicie. Proporcje składników świetne - nie rozwalają się ani nie są twarde. Nic tylko robić... może w końcu przekonam rodzinkę... .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję ci za ten przemiły komentarz!;)
      Mam nadzieję, że wszystkie moje przepisy będą podobać ci się tak jak ten:)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka