poniedziałek, 7 marca 2016

Granola czekoladowa

Do tej pory na blogu pojawiły się dwa przepisy na granolę- bananową i bez żadnych dodatków. Dzisiaj mam dla was trzecią recepturę- na granolę czekoladową. Ma ona pyszny, intensywny smak, w związku z czym nie leżała w spiżarce zbyt długo. Świetnie smakuje podana z mlekiem, jogurtem, albo na owsiance.


Składniki:
  • 150g płatków pełnoziarnistych (np. owsiane, pszenne, orkiszowe)
  • 50g nasion dyni
  • 50g siemienia lnianego
  • 50g słonecznika łuskanego
  • 100g orzechów włoskich
  • 50g czekolady gorzkiej
  • 50g czekolady białej
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki miodu
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/4 szklanki oleju
Czekoladę kroimy w kosteczkę. Orzechy siekamy na małe kawałeczki.
W misce dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Wysypujemy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Granolę pieczemy przez około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170C z włączonym termoobiegiem.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ją do całkowitego wystygnięcia, łamiemy na mniejsze kawałki i dopiero wtedy przekładamy do słoika.
Smacznego:)

7 komentarzy :

  1. Czekoladowa to zdecydowanie jedna z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie smakuje z jogurtem i mlekiem ale my kochamy pałaszować taką na sucho :D
    Pychotka :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Racja, wyjadana prosto ze słoika ma najlepszy smak;D

      Usuń
  3. Wyjadana ze słoika i nie tylko to rewelacja. Czekoladowa granola to prawdziwa uczta przekąskowo - śniadaniowa!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tak jak dziewczyny lubię wyjadać prosto ze słoika :D Pychota domowe zawsze są najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja za granolą zbytnio nie przepadam, chyba że ,,na sucho". :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka