wtorek, 28 czerwca 2016

Galaretka truskawkowo- jagodowa z granolą

Dzisiejszy deserek świetnie nada się na obecnie panujące upały. Wspaniale was schłodzi i orzeźwi. Co więcej, zawiera mnóstwo witamin i jest niskokaloryczny. Z powodzeniem możecie przechowywać go w lodówce przez nawet 2-3 dni.
Do przygotowania drugiej warstwy użyłam jagód i malin, ale możecie przygotować ją inaczej- zamiast malin dodać więcej jagód lub całość zastąpić borówkami.



Składniki na 4 porcje:
warstwa I:
  • 400g truskawek
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • czubata łyżeczka żelatyny
warstwa II:
  • 300g jagód
  • 100g malin
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • czubata łyżeczka żelatyny
do ozdobienia:
  • granola
  • jogurt naturalny
  • truskawki

warstwa I:
Truskawki myjemy, odszypułkowujemy je i wrzucamy do garnka. Dodajemy do nich cukier i gotujemy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, aby puściły trochę soku. Zdejmujemy je z palnika, dosypujemy żelatynę i mieszamy, żeby dokładnie się rozpuściła.
Truskawki przekładamy do czterech szklanek. Gdy wystygną wstawiamy je do lodówki, aby stężały.

warstwa II:
Jagody i maliny myjemy. Wrzucamy je do garnka i dosypujemy cukier. Owoce gotujemy przez kilka minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmujemy je z palnika, dosypujemy żelatynę i mieszamy, aby dokładnie się rozpuściła. Owoce pozostawimy do wystygnięcia.
Na stężałą galaretkę truskawkową nakładamy jagody i maliny. Deser wstawiamy do lodówki.
Gdy druga warstwa galaretki stężeje ozdabiamy go jogurtem, truskawkami oraz granolą.
Smacznego:)

9 komentarzy :

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha ta galaretka, deser apetyczny.

    OdpowiedzUsuń
  3. Typowo letnia, pyszna, lekka przekąska. Uwielbiam takie słodkie przegryzki. Twoje z pewnością są pyszne a w dodatku pięknie wyglądają.
    Zapraszam też do mnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdyby te ta żelatyna chętnie bym wypróbowała, bo deser wygląda letnio i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gdyby te ta żelatyna chętnie bym wypróbowała, bo deser wygląda letnio i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Spróbowałabym zrobić, ale z agarem :) Prezencja na 6+! :)
    usfoody.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  7. Karolinko pyszny deserek :-) wygląda wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepadamy za takimi deserami ale to już nie raz pisałyśmy :) Mega apetyczny!

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka