środa, 3 sierpnia 2016

Pudding ryżowy z frużeliną malinową, borówkami i migdałami

Jeśli jeszcze nie mieliście okazji spróbować puddingu ryżowego, to koniecznie musicie to nadrobić, bo jest to naprawdę banalny i wyśmienity deser. Nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Trzeba jedynie pilnować, aby podczas gotowania nie wykipiał. Przyznaję, że ja zagapiłam się już parę razy, a później musiałam czyścić kuchenkę:)
Dzisiejszą wersję puddingu podałam z frużeliną malinową, borówkami z ogródka i chrupiącymi płatkami migdałów.




Składniki na 5 porcji:
pudding:
  • 1l mleka
  • 100g ryżu jaśminowego lub arborio
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • kilka liści trawy cytrynowej*
dodatki:
*Jeśli jej nie macie, to zastąpcie ją laską wanilii. Smak będzie oczywiście inny, ale równie dobry.

Do garnka wsypujemy ryż, dodajemy mleko, cukier i trawę. Gotujemy go przez godzinę, co jakiś czas mieszając. Radzę mieć ryż na oku, bo bardzo lubi kipieć.
Do szklaneczek nakładamy gotowy pudding ryżowy. Następnie dodajemy kolejną warstwę- frużelinę oraz borówki i migdały.
Pudding podajemy od razu, w temperaturze pokojowej lub po schłodzeniu w lodówce.
Smacznego:)

6 komentarzy :

  1. przepysznie wygląda ten deser

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda naprawdę bardzo smacznie :) Idealny deser po grillu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hehe właśnie jesteśmy po obiedzie a jak wiadomo po nim powinien pojawić się deserek ^^ Taki by nam odpowiadał :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie desery! A do tego jestem fanką wszelakiej frużeliny - co roku robię duużo słoików, czy to z wiśni, porzeczek czy malin. Pychota!
    Jeśli masz czas i chęci, zapraszamy na naszego bloga tutaj.
    Pozdrawiam!
    Paulina

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka