sobota, 26 listopada 2016

Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami, szynką, serem i sosem pomidorowym

Jeśli poszukujecie przepisu na prostą przekąskę i macie trochę wolnego czasu, to mam dla was świetną propozycję- ślimaczki drożdżowe z pieczarkami, szynką, serem i sosem pomidorowym. Do ich upieczenia nie potrzebujecie żadnych wymyślnych składników, część z nich pewnie macie już w domu.
Ślimaczki najlepiej smakują podane na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika, ale z powodzeniem można je odgrzewać.


Składniki na 20 sztuk:
ciasto:

  • 250g mąki pszennej typ 650
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • jajko
  • łyżeczka cukru
  • 15g drożdży
  • pół szklanki mleka

nadzienie:

  • 250g pieczarek
  • cebula
  • łyżka masła
  • 5 plasterków szynki
  • 50g sera żółtego
  • 5 łyżeczek przecieru pomidorowego
  • bazylia
  • oregano
  • sól 
  • pieprz
ciasto:
Przygotowujemy rozczyn- w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Przykrywamy i odstawiamy na 10 minut.
Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, oliwę z oliwek i jajko. Dolewamy rozczyn i przez kilka minut wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i przestanie się kleić do rąk.
Pozostawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.
nadzienie:
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy na drobną kosteczkę. 
Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy cebulę, na złocisty kolor. Dodajemy pieczarki i smażymy jeszcze przez kilka minut, na dużym ogniu. Doprawiamy je solą i pieprzem.
Szynkę kroimy na nieduże kawałeczki.
Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach.
Przecier pomidorowy mieszamy z przyprawami.
wykończenie:
Ciasto wałkujemy dość cienko, na kształt prostokąta, na stolnicy. W razie potrzeby możemy podsypywać je mąką.
Rozwałkowane ciasto smarujemy przecierem, kładziemy na nie pieczarki, szynkę i ser. Zwijamy je ciasno, tak jak naleśniki i sklejamy brzegi. 
Zwinięte ciasto kroimy co około 2cm i powstałe ślimaczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ślimaczki pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)

4 komentarze :

  1. Staram się unikać mąki pszennej, a twoje bułeczki wyglądają przepysznie. Czym mogę ją zastąpić?https://jaglusia.wordpress.com/2016/11/26/komosa-ryzowa-z-indykiem-i-brokulem/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wydaje mi się, że najlepsza byłaby pełnoziarnista mąką żytnia o drobnej granulacji (możesz ją kupić bez problemu w lidlu i tesco) albo owsiana:) Jednak bułeczki nie będą już tak pulchne;)

      Usuń
  2. Zjadłabym takie bułeczki, ale w wersji słodkiej :D Prezentują się ciekawie ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ one piękne i apetyczne :) Jeszcze takich ślimaczków nie zrobiłyśmy na słodko a już chcemy wykonać je w takiej wytrawnej wersji :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka