niedziela, 28 czerwca 2015

Custard- sos angielski

Custard jest bardzo popularnym waniliowym sosem wywodzącym się z Anglii. Tradycyjnie przygotowywany jest z mleka, żółtek, wanilii, czasem z dodatkiem śmietanki albo mąki kukurydzianej. Custard przeznaczony jest do urozmaicania deserów, ciast, lodów albo jako sos do owoców. Można jeść go na ciepło albo na zimno. Ja preferuję drugą opcję.
Dziś mam dla was przepis na sos z dodatkiem śmietanki, ale za jakiś czas z pewnością zaprezentuje wam inne sposoby przygotowania custardu.



Składniki:
Mleko i śmietanę zagotowujemy z łyżką cukru w garnku.
W międzyczasie ucieramy żółtka razem z pozostałym cukrem waniliowym na puszystą, gładką masę. Dodajemy do niej połowę zagotowanego mleka i przez chwilę miksujemy.
Masę mleczno- jajeczną z powrotem przelewamy do garnka. Podgrzewamy ją na małym ogniu przez kilka minut, stale mieszając, ale nie doprowadzamy do wrzenia. Custard powinien lekko zgęstnieć.
Przestudzony custard przechowujemy w lodówce, maksymalnie przez 3 dni.

3 komentarze :

  1. Uwielbiam i często wykorzystuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłyśmy takiego kremu. Musi smakować cudnie z prawdziwą wanilią :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak, prawdziwa wanilia jest tu bardzo ważna!:)

      Usuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka