Frużelinę malinową możemy wykorzystywać do deserków, lodów, ciast, naleśników czy placuszków.
Składniki:
- 400g malin
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej+ woda do jej rozpuszczenia
- 2-3 łyżki cukru
Umyte maliny wsypujemy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy.
Mąkę rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy ją do frużeliny zdjętej z palnika. Dokładnie mieszamy i ponownie gotujemy ją przez kilka minut, aż zgęstnieje.
Frużelinę przechowujemy w lodówce, nie dłużej niż przez tydzień.
Frużelinę przechowujemy w lodówce, nie dłużej niż przez tydzień.
Smacznego:)
Też robiłyśmy w tamtym roku frużelinę malinową. W tym roku zobaczymy ile malin nam dojrzeje :)
OdpowiedzUsuńA jagodowa musiała być cudowna <3
U mnie malin jest naprawdę dużo, więc możecie spodziewać się sporej ilości przepisów z ich wykorzystaniem;)
UsuńTo musi być pyszne! Uwielbiam maliny w każdej postaci! Pycha!!
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda ;) Jak dotąd nigdy frużeliny nie jadłam i koniecznie muszę zrobić; )
OdpowiedzUsuńMuszę taką zrobić!
OdpowiedzUsuń