poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Muffiny szpinakowe z malinami

Jakiś czas temu, w internecie, ogromną furorę zrobiło ciasto szpinakowe-"leśny mech". Piekłam je kilka razy i bardzo przypadł mi do gustu zielony biszkopt, który stał się inspiracją do upieczenia muffinek. Przygotowałam je z mieszanki mąki pełnoziarnistej i zwykłej, pszennej. Dodatkowo, do muffin wrzuciłam świeże malinki, które idealnie komponują się z wilgotnym, szpinakowym ciastem. Jednak, jeśli macie ochotę na inne owoce, to z powodzeniem możecie użyć truskawek pokrojonych na małe kawałeczki lub borówek.


Składniki na 18 sztuk:
składniki suche:

  • 125g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 125g mąki pszennej typ 650
  • 140g brązowego cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

składniki mokre:

  • 2 jajka
  • 250ml mleka
  • 50ml oleju 
  • 200g świeżego szpinaku
  • 150g świeżych lub mrożonych malin
Szpinak myjemy i osuszamy. Umieszczamy go w misce i blendujemy, aż do otrzymania jednolitej konsystencji. Do szpinaku dodajemy mleko, olej i maliny oraz wbijamy jajka. Składniki mieszamy łyżką.
Do drugiej miski przesiewamy mąki. Dodajemy cukier i proszek do pieczenia.
Składniki mokre przelewamy do suchych i mieszamy łyżką, tylko do połączenia składników.
Ciasto przelewamy do foremek na muffiny. Ja używam silikonowych, ale równie dobrze sprawdzą się papilotki włożone do metalowej formy.
Muffiny pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)

5 komentarzy :

  1. Świetny mają kolor i smak zapewne też ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Długo czaiłyśmy się na zielone ciasto ale bez glutenu i też wychodzi :D
    Muffiny mają super głęboki kolor :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcamy do wzięcia udziału w naszym konkursie :)

      Usuń
  3. cudny kolor :) muszą dobrze smakować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, ich niecodzienny kolor zachęca do spróbowania:)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka