poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Pełnoziarniste minichałki

Kilka miesięcy temu na blogu pojawił się przepis na domową chałkę. Tym razem przygotowałam ją w nieco zdrowszej wersji, bo z dodatkiem mąki pełnoziarnistej. Zmieniłam też jej rozmiar, przez co z jednej chałki powstało sześć minichałeczek.
Chałki świetnie sprawdzają się w roli pożywnego śniadania. Najlepiej smakują podane z domowym dżemem lub słodkim kremem z awokado i popijane gorącym kakao. Mniam!

Składniki na 6 sztuk:
chałki:
  • 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 250g mąki pszennej typ 650
  • pół łyżeczki soli
  • 3 łyżki roztopionego masła 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 220ml ciepłego mleka
  • 20g drożdży
  • łyżka cukru brązowego
kruszonka:
  • 40g mąki pszennej typ 650
  • 20g masła
  • 20g cukru brązowego
Przygotowujemy rozczyn- w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i łyżkę cukru.
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy cukier waniliowy, sól, masło, jajka i rozczyn. Ciasto wyrabiamy aż przestanie kleić się do rąk. Powinno być miękkie i elastyczne. Pozostawiamy je do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą z nich dzielimy na 3 części i formujemy z nich długie wałeczki, z których zaplatamy warkocze (na tym filmiku możecie zobaczyć jak zapleść warkocz). Wszystkie sześć chałeczek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia, na około 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę- wszystkie składniki szybko zagniatamy. Kruszonka powinna być sypka.
Wyrośnięte chałki posypujemy kruszonką. Wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy przez 20 minut.
Smacznego:)

7 komentarzy :

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka