środa, 1 czerwca 2016

Chleb ziołowy

Z wszystkich przepisów na pieczywo, najchętniej powracam do bułeczek ziołowych. Piekłam je już kilkanaście razy i zawsze zachwycam się ich apetycznym aromatem bazylii i oregano. Nawiązując do nich przygotowałam dla was prosty przepis na domowy chlebek z dodatkiem ziół i ziaren. W liście składników umieściłam siemię lniane i dynię, ale możecie je zastąpić innymi nasionami, które akurat macie w kuchni. Świetnie sprawdzi się tu słonecznik albo sezam.


Składniki na blaszkę o wymiarach 11x35cm:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • pół szklanki siemienia lnianego
  • pół szklanki dyni
  • łyżka suszonej bazylii
  • łyżka suszonej oregano
  • łyżeczka soli
  • 3/4 szklanki wody
  • 3/4 szklanki mleka
  • 25g drożdży
  • łyżeczka cukru
Przygotowujemy rozczyn- w ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier. Pozostawiamy go na 10- 15 minut.
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy siemię lniane, dynię, bazylię, oregano, sól. wodę i gotowy rozczyn. Wyrabiamy ręką ciasto przez kilka minut, aż przestanie się kleić do rąk. Powinno być elastyczne i miękkie. Pozostawiamy je w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.
Po tym czasie przekładamy je do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia, na około pół godziny.
Chleb pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 180C.
Smacznego:)

6 komentarzy :

  1. Domowy najlepszy :) Zjadłabym taką bogatą kanapkę z jego udziałem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze marzyłyśmy o takim zdjęciu! Świetnie chlebek się prezentuje a i mamy wrażenie jakbyś go nam wręczała :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Chlebek n pewno pyszny, ale jakie piękne zdjęcie!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, musiał niesamowicie kusić zapachem :)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka