środa, 26 sierpnia 2015

Placuszki z burakiem

Placuszki z buraka smakują zaskakująco dobrze.  Jeśli ktoś nie zna ich składu, na pewno go nie odgadnie. Placuszki są wilgotne, sycące i intensywnie kakaowe. Wspaniale pasuje do nich jogurt naturalny i świeże owoce- maliny, borówki...




Składniki:
  • 300g buraków, ugotowanych
  • 2 jajka
  • 100g mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 100ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru brązowego, nierafinowanego
  • 2 łyżki kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
Buraki blendujemy na gładkie puree. Dodajemy do nich cukier, mleko i jajka. Dokładnie miksujemy. Przesiewamy suche składniki i mieszamy je z ciastem, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Placuszki smażymy na suchej patelni.
Smacznego;)

5 komentarzy :

  1. W bułce wyglądałyby jak hamburgery z Biedry xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale super przepis. Podoba mi się :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. W tym towarzystwie borówek wyglądają obłędnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Placuszki bardzo pomysłowe - szybkie, zdrowe i pożywne. Następnym razem muszę tylko pamiętać, żeby dokładniej zmiksować buraczki, bo nie lubię całych kawałeczków. A następny raz już niedługo - sezon burakowy trwa ;-)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka