piątek, 21 sierpnia 2015

Frittata z pomidorem

Całkiem niedawno dzieliłam się z wami przepisem na frittatę z porem. Danie okazało się na tyle smaczne, że zapragnęłam dalszych eksperymentów. Tym razem przygotowałam wersję z ziemniakami, pomidorem i cukinią. Jest to sprawdzone połączenie, które również tym razem zdało egzamin.
Frittata świetnie sprawdzi się na obiad, jeśli mamy mało czasu, a chcemy zjeść coś smacznego i sycącego.



Składniki na 3 porcje:

  • 4 średnie ziemniaki
  • 1/3 cukinii
  • 4 pomidory
  • 5 jajek
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra i słodka
  • kilka listków bazylii
  • kilka listków oregano
  • pół szklanki startego sera żółtego
  • łyżka oleju
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i kroimy w plastry o grubości pół centymetra. Gotujemy je w osolonej wodzie, krócej niż zwykle. Ziemniaki nie powinny być miękkie, jedynie lekko podgotowane.
Obraną cukinię i pomidory kroimy w plastry. 
Jajka rozbełtujemy, dodajemy do nich sól, pieprz, papryki, posiekaną bazylie i oregano. Całość dokładnie mieszamy.
Przykrywę naczynia żaroodpornego smarujemy olejem. Układamy na niej ziemniaki, cukinię pomidory. Całość zalewamy rozbełtanym jajkiem z przyprawami i posypujemy serem. 
Frittatę zapiekamy w piekarniku przez około 30 minut, w temperaturze 180C.
Smacznego:)

3 komentarze :

  1. Ta wersja wygląda jeszcze smaczniej niż poprzednia :) Uwielbiam cukinię, pomidory i ziemniaki, więc coś podobnego koniecznie muszę stworzyć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam jajka wykorzystywać właśnie w ten sposób. Na obiad idealne ;)

    OdpowiedzUsuń

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka