poniedziałek, 17 sierpnia 2015

Kluseczki z ricotty

Kluseczki z ricotty przygotowuje się bardzo szybko i łatwo. Trzeba jedynie wiedzieć, żeby nie przesadzić z mąką i ich nie rozgotować, a wszystko wyjdzie idealnie.
Metodą prób i błędów udało mi się stworzyć idealny przepis na delikatne, mięciutkie, smaczne kluseczki. Polecam wypróbować;)
Podałam je z sosem malinowo- borówkowym (dżem wymieszany z jogurtem naturalnym) oraz świeżymi malinkami prosto z ogródka.





Składniki na 16 sztuk:
  • 250g ricotty
  • 100g mąki ryżowej
  • jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • sok z cytryny
Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajko. Dodajemy ricottę, cukier i sok z cytryny. Całość dokładnie zagniatamy. Formujemy 16 równych kulek i układamy je na desce posypanej mąką (jest to ważne bo kluski mogą się przykleić). Wrzucamy je do garnka z wrzącą wodą i gotujmy tylko do momentu wypłynięcia.
Smacznego:)

8 komentarzy :

Zobacz też:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka